Promisiunile preşedintelui Trump vizând abrogarea dreptului la cetăţenie (al străinilor născuţi în ţară) şi mobilizarea un număr sporit de trupe la frontieră au murdărit ultimele zile ale campaniei alegerilor parţiale pentru ambele partide - respingându-i pe republicanii moderaţi pentru Camera Reprezentanţilor chiar în districtele care altfel îi susţineau şi făcându-i pe unii senatori democraţi din statele de obicei favorabile republicanilor să se alăture poziţiiilor dure adoptate de Trump, scrie Washington Post, citat de Rador.

Donald TrumpFoto: Flikr

Aceste schimbări din cadrul alianţelor demonstrează în ce măsură a putut dicta Trump termenii retoricii din campanie, şi asta, în timp ce partidul său ar dori să se concentreze asupra economiei, iar democraţii doresc să pună accentul pe sistemul de sănătate. Miercuri, Trump şi-a început un turneu de şase zile prin opt state, care ar urma să îl poarte prin statele conservatoare, întrucât el doreşte ca GOP (Good Old Party - denumire a Partidului Republican, n. red.) să controleze Senatul, migraţia rămânând sigur în fruntea şi în centrul dezbaterilor.

Retorica lui Trump împotriva imigraţiei l-a propulsat pentru a obţine nominalizarea GOP la preşedinţie şi pentru a ajunge la Casa Albă în 2016, iar el contează pe aceleaşi cuvinte şi imagini instigatoare ca să-i ajute pe cei din GOP să-şi păstreze majorităţile din Congres.

Miercuri, preşedintele a transmis prin Twitter un videoclip cu Luis Bracamontes, un mexican care a pătruns ilegal în Statele Unite şi care a fost condamnat la moarte în acest an, fiind găsit vinovat de asasinarea a doi poliţişti din California, iar imaginea a fost folosită pentru a lansa apelul "Votaţi-i acum pe republicani!"

Înainte de a-şi lua zborul spre Fort Myers, statul Florida, Trump "a mai fluturat" şi ideea mobilizării a 15.000 de soldaţi la frontieră, la doar câteva zile după ce Pentagonul anunţase că va trimite 5.200 de militari, la care se adaugă şi cei 2.000 de membri ai Gărzii Naţionale aflaţi deja acolo. El a pretins totodată, fără probe, că numărul imigranţilor intraţi ilegal în ţară s-ar ridica la 25 sau 30 de milioane. Institutul pentru Politici legate de Migraţie estimează că populaţia imigranţilor fără acte se ridică la 11,3 milioane.

Trump a respins totodată afirmaţiile celor care îl acuză că stârneşte teama prin retorica sa tot mai agresivă - cum ar fi desele referiri la caravana migranţilor, printre care se numără multe familii sărace, care se îndreaptă spre nord şi care se află încă la sute de kilometri depărtare de frontiera dintre SUA şi Mexic.

"Oh, vor ajunge repede aici. Încearcă să facă asta cât mai repede", le spunea Trump reporterilor înaintea primului din cele 11 mitiguri electorale pe care le mai avea până în ziua alegerilor. "Vom fi pregătiţi. Nu intră ei în ţara noastră".

La acelaşi miting, Trump a spus mulţimii că "suntem pregătiţi pentru caravană, oameni buni. Nu trebuie să fiţi îngrijoraţi", a spus el, după care, fără să ofere vreo probă, a continuat: "Sunt mulţi ticăloşi printre oamenii din caravană. Nu sunt îngeri".

Cererea lui Trump, dubioasă legal, vizând revocarea dreptului la cetăţenie prin naştere, revocare ce s-ar face printr-un ordin executoriu unilateral, a atras opoziţia lui Paul D. Ryan (reprezentant republican din Wisconsin), care, miercuri, a primit prin Twitter riposta prezeidenţială şi a cărui realegere în Camera Reprezentanţilor a fost ulterior contestată de reprezentanţii republicani Mike Coffman (Colorado) şi Carlos Curbelo (Florida)

Dar, potrivit ziarului "Miami Herald", o altă candidată republicană din cursa penru Camera Reprezentanţilor, Maria Elvira Salazar, a afirmat, miercuri, că o clauză din Amendamentul 14, care prevede dreptul constituţional la cetăţenie prin naştere, "trebuie revizuită".

În tabăra democraţilor, senatorul Joe Donnelly (din statul Indiana), un moderat care doreşte să fie reales în acest stat conservator, a părut să lase o portiţă unei legi care ar elimina dreptul la cetăţenie prin naştere - un concept potrivit căruia aproape orice persoană născută pe teritoriul american devine automat cetăţean al Statelor Unite.

"Trebuie să examinăm legea", a spus Donnelly în cursul unei dezbateri de marţi seara, în care se discuta despre revocarea acestui drept, după care a adăugat: "Aş vrea ca mai întâi să văd legea, să mă asigur că ea este constituţională şi să o refac".

Dar Donnelly nu e nici pe departe singurul candidat democrat pentru Senat din ultimele zile care adoptă faţă de imigraţie o poziţie ce pare aproape "trumpistă". Într-un interviu de luni, la Fox News, senatoarea democrată Claire McCaskill (statul Montana) i-a cerut lui Trump "să se folosească de toate mijloacele pe care le are la dispoziţie" ca să oprească din drum caravana migranţilor care se îndreaptă spre nord, spre Statele Unite, după care a adăugat: "În această privinţă îl aprob 100%".

Oficialii democraţi spun că moderaţii din alegerile pentru Senat din această toamnă, care sunt îndeaproape urmărite, şi-au manifestat de multă vreme dubii legate de securitatea frontierei, cu mult înainte ca Trump să fi făcut din asta argumentul final înaintea alegerilor parţiale.

"Cu siguranţă că, printre republicani, vedem imigraţia pusă mai frecvent pe lista problemelor lor", a spus Lauren Passalaqua, director de comunicare al Comisiei Democrate de Campanie pentru Senat. "Dar cred că am văzut că, pentru independenţi, evident pentru democraţi şi chiar printre unii republicani, principala problemă este sistemul de sănătate".

The Washington Post, preluare Rador