Un fost infirmier german, Niels Högel, a recunoscut marți, la deschiderea procesului în care este judecat pentru uciderea a o sută de pacienți, uciderea acestora, un dosar fără precedent după război în această țară, scrie AFP.

Niels Hogel- desenFoto: youtube.com

După un moment de tăcere în memoria victimelor și citirea actului de acuzare, curtea l-a întrebat pe Högel dacă acuzațiile sunt adevărate. "Da", a răspuns acesta, cu voce scăzută, înainte de a adăuga: "Tot ceea ce am recunoscut este adevărat".

Anterior, acuzatul a ascultat cu capul plecat, fără nicio expresie, numelor celor 100 de persoane pe care le-a ucis, citite de procuroarea Daniela Schiereck-Bohlmann.

Acest bărbat de 41 de ani, care a primit deja o condamnare de închisoare pe viață în urmă cu zece ani pentru șase crime similare, este judecat în fața a zeci de rude ale victimelor, în centrul polivalent din Oldenburg, în nord-vestul Germaniei, în lipsa unui spațiu suficient la tribunal.

'Stres'

Toți vor să înțeleagă cum a reușit acest infirmier să ucidă între 2000 și 2005 atât de mulți oameni, în spitalele în care a lucrat, fără ca nimeni să-și dea seama.

Interogat de curte, Niels Högel a început să ofere primele elemente legate de viața sa personală, explicând că se droga și lua analgezice pentru a rezista la presiunea unui serviciu de terapie intensivă, cu un personal subdimensionat, în opinia sa.

"Era stresant. Cu medicamente, îmi era mai ușor, pur și simplu", a încercat să explice acuzatul, înainte de a adăuga că ar fi trebuit să realizeze că "această meserie nu era făcută pentru" el.

Timp de cinci ani, întâi la spitalul din Oldenburg și apoi în cel din localitatea învecinată Delmenhorst, Niels Högel a injectat intenționat paciențelor medicamente pentru a provoca un stop cardiac, înainte de a încerca să-i reanimeze, cel mai adesea fără succes.

Motivele sale, potrivit parchetului: dorința de a străluci în fața colegilor săi, demonstrându-și talentele de reanimare, și "plictiseala". Își alegea arbitrar victimele, cu vârste între 34 și 96 de ani.

Expertiza a relevat tulburări narcisiste și o teamă exagerată de moarte.

Până în prezent, Niels Högel nu a exprimat niciodată remușcări. Potrivit colegilor de închisoare, este mulțumit că este cel mai mare criminal după al Doilea Război Mondial din Germania.

200 de victime?

Deși procesul este legat de 64 de crime la Delmenhorst și 36 la Oldenburg, Niels Högel ar putea să mai ascundă secrete înfricoșătoare. Anchetatorii evaluează numărul real al victimelor la peste 200, dar este imposibil de dovedit, deoarece numeroși pacienți au fost incinerați.

Surprins în 2005 în timp ce injecta un medicament neprescris unui pacient în Delmenhorst, Niels Högel a fost condamnat în 2008 la 7 ani de închisoare pentru tentativă de crimă.

A urmat un al doilea proces în 2014/2015, sub presiunea rudelor victimelor. A fost declarat vinovat de uciderea altor cinci persoane și condamnat de această dată la închisoare pe viață.

În acel moment a mărturisit psihiatrului său cel puțin alte 30 de crime la Delmenhorst. Anchetatorii au extins cercetările la spitalul din Oldenburg și au efectuat peste 134 de exhumări.

Amploarea acestui dosar a fost dezvăluită public și a șocat țara, deoarece a ridicat și problema responsabilității spitalelor care nu au putut să-l oprească, în ciuda frecvenței reanimărilor și a deceselor atunci când era de serviciu.