Armata turcă continuă să mobilizeze trupe și vehicule la frontiera cu enclava kurdă Afrin, controlată de miliţiile YPG, aliate cu SUA conform La Vanguardia citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Armata turcă continuă să mobilizeze trupe și vehicule la frontiera cu enclava kurdă Afrin, în fața unei posibile operațiuni militare, a informat agenția de ştiri Anadolu. Potrivit surselor citate de agenție, tancuri au fost desfășurate în municipalitățile de frontieră Hassa și Kirikhan, în provincia turcă Hatay.

În noaptea de miercuri spre joi, după o întâlnire a Consiliului de Securitate al Turciei (MGK), format din armată, guvern și serviciile de informații, Ankara a reiterat că va lua măsurile necesare pentru a împiedica "forțele teroriste" să se stabilească la granița sa. Guvernul turc se referă la miliția kurdă "Unitățile de Protecție Populară" (YPG), un aliat al Statelor Unite în lupta împotriva Statului Islamic (ISIS).

Ankara consideră că YPG este un braț al gherilei turco-kurde, ilegalul Partid al Muncitorilor din Kurdistan ilegal (PKK). De câteva zile, președintele turc, Recep Tayyip Erdogan, ia în considerare o posibilă operațiune militară, care va fi efectuată împreună cu Armata Siriană Liberă (ELS), un grup care se opune regimului sirian.

Probabilitatea unei incursiuni turcești în nordul Siriei a crescut după ce Statele Unite au anunțat că vor înarma miliţiile kurde pentru a crea o nouă forță de 30.000 de oameni, care urmează să fie desfăşurată în zonele de lângă Turcia și Irak. Totuşi, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a negat că Washingtonul dorește să construiască o forță de frontieră și a subliniat că este vorba despre o neînțelegere.

Între timp, YPG și facţiunile rebelilor susținuţi de Turcia s-au ciocnit în ultimele ore în apropierea regiunii Afrin, potrivit activiștilor. Luptele au fost dezlănțuite în zonele de contact dintre cele două părți aflate în vecinătatea oraşului Afrin, sub controlul YPG, a declarat Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului.

ONG-ul a explicat că au fost auzite mai multe explozii în zonele din această regiune cauzate de focul de artilerie al grupărilor insurgente siriene împotriva Kafr Yena, Basuta și Qustul Yandu. De asemenea, au fost lansate proiectile împotriva pozițiilor miliției kurde din Kafr Asher, în vecinătatea Afrin, în nord-vestul provinciei Alep.

YPG a atacat împrejurimile orașului Azaz, tot în nordul reginii Alep și la granița cu Turcia. Acest oraș se află sub controlul așa-numitelor facțiuni "Scutul Eufratului", care sunt susținute de forțele turcești.

La rândul său, ministrul sirian al Afacerilor Externe, Faisal Miqdad, a avertizat că armata va distruge orice aeronavă turcă care va încălca spațiul său aerian, într-un comunicat pe care l-a citit pentru presa din Damasc. "Forțele aeriene siriene și-au recuperat pe deplin capacitatea și sunt gata să distrugă obiectivele aeriene turcești pe cerul Republicii Arabe Siriene. Asta înseamnă că, în caz de atacuri ale unor avioane turceşti turc în Siria, (Turcia) trebuie să-și dea seama că nu merge la picnic", a spus el.

De când armata turcă a lansat operațiunea "Scutul Eufratului", în vara anului 2016, pentru a smulge ISIS o parte de o importanță deosebită din nordul Siriei, Erdogan a denunțat prezența YPGi la vest de Eufrat ca fiind "inacceptabilă". În plus, el a cerut Washingtonului să forțeze retragerea acestor unități kurde, lucru care nu s-a întâmplat până acum.

Guvernul turc se teme că YPG va planifica, de asemenea, să preia controlul asupra teritoriului dintre Manbech și Afrin, o distanță de aproximativ 80 de kilometri, pentru a stabili o fâşie sub dominația kurdă de-a lungul întregii granițe nordice a Siriei.

La Vanguardia (preluare Rador)