În scrisoarea sa de demisie înaintată secretarului general al ONU, Nikki Haley, ambasadoarea SUA la ONU, face un apel către statele membre ale organizației mondiale să pună capăt misiunii din Kosovo, UNMIK, spunând că aceasta și-a depășit cu mult timp în urmă scopul, relateazăBalkan Insight.

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki HaleyFoto: Captura YouTube

Ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, care a demisionat pe 9 octombrie luând pe toată lumea prin surprindere, a cerut în scrisoarea sa de demisie ca misiunea din Kosovo să fie încheiată. În scrisoarea trimisă lui Antonio Guterres, Haley scrie că UNMIK a fost o misiune care s-a bucurat de succes în regiune, însă care a ajuns să își depășească scopul.

,,Din nefericire, UNMIK rămâne neschimbată, în ciuda progreselor și a declarațiilor repetate din partea membrilor Consiliului de Securitate în privința atingerii scopului misiunii”, scrie Haley.

,,Fără o evaluare periodică a mandatului și a misiunii UNMIK, partidele și politicile externe cu interese conflictuale vor continua să consume timpul și resursele prețioase ale Națiunilor Unite”, adaugă aceasta.

UNMIK a fost gândită pentru a ,,asigura condițiile de pace și o viață normală pentru locuitorii din Kosovo, dar și pentru asigurarea stabilității regionale și vestul balcanic.”

Rolul misiunii a fost unul minor de la declararea independenței Kosovo în 2008. Între timp, Uniunea Europeană a preluat rolul de supervizor al justiției în Kosovo printr-o misiune proprie - EULEX.