Sâmbătă, Corriere della Sera a lansat o bombă: ministrul pentru Afaceri Europene, Paolo Savona, încă ar fi membru, în realitate chiar preşedinte, al fondului Euklid.

HotNews.roFoto: Hotnews

În acest sens, "Corriere della Sera" scrie: "Ministrul nu ascunde că este un acţionar al societăţii care administrează un anume fond şi care efectuează pariuri în scădere la bursă. Conform legii, pe site-ul Preşedinţiei Consiliului, un modul ad-hoc şi declaraţia sa de venit indică faptul că ministrul Savona deţine acele 50.000 de acţiuni evaluate la valoarea nominală de 56.355 euro (Savona a mai declarat apoi alţi 1,3 de milioane de euro, păstraţi în Elveţia).

Particularitatea constă însă în faptul că funcţia de preşedinte, cea la care Savona a renunţat, nu există în legea societăţilor britanice. Sau, mai bine zis, nu ca în Italia. La Londra, aceasta se stabileşte prin normele interne ale companiei şi, conform declaraţiilor aflate în registrul companiilor sau la Companies' House, preşedintele Euklid are un vot dublu''.

O ştire bombă, dezminţită însă de acelaşi ministru care a anunţat că a părăsit fondul în luna mai.

Articolul din "Corriere" purta semnătura directorului adjunct Federico Fubini, care a ajuns acum în vizorul majorităţii şi, în special, al lui Gianluigi Paragone, care a scris pe Facebook : "Ne-ar plăcea să aflăm de la Fubini - mereu incisiv în articolele sale - dacă i-a mai rămas puţină cerneală pentru a explica cititorilor ziarului şi celor care-l urmăresc la TV, ce relaţii are cu Open Society Foundation a finanţatorului speculant Soros, o persoană care în trecut a făcut o grămadă de bani pariind pe prăbuşirea de valute, cum ar fi lira italiană sau cea sterlină?

Din fişa postată pe site-ul organizaţiei nu numai că reiese că Fubini face parte din Consiliul European al Open Society, dar şi că "are legături cu instituţiile politice italiene".

De fapt,"acuzaţia" împotriva lui Fubini pare bine fundamentată. E destul să ajungem pe site-ul Fundaţiei Soros pentru a găsi fişa directorului adjunct al ziarului "Corriere della Sera" şi pentru a vedea rolurile pe care acesta le deţine, inclusiv, desigur, cel de a menţine relaţii cu politicieni italieni.

În acest context, Paragone se întreabă: "Ce înseamnă mai exact această misiune? De ce un jurnalist care se laudă cu propria imparţialitate pune în legătură Open Society cu politica italiană"?

Il Giornale (preluare Rador)