La peste un an după ce a eşuat să obţină o rezolvare a conflictului cipriot, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, se arată într-un raport încrezător în posibilitatea de a se ajunge la un acord, dar fără să anunţe un termen limită, informează Agerpres.

Antonio GuterresFoto: Captura YouTube

"Perspectivele unei rezolvări globale între comunităţile de pe insulă rămân prezente", a dat asigurări secretarul general al Naţiunilor Unite în acest document transmis celor 15 membri ai Consiliului de Securitate şi obţinut luni de AFP.

Raportul a fost prezentat înainte de discuţiile cu uşile închise din Consiliul de Securitate programate la sfârşitul lunii şi de încetarea mandatului Căştilor Albastre la începutul anului viitor.

Pentru Antonio Guterres, care a numit la începutul verii o consultantă asupra acestui dosar pentru a relansa eforturile de pace, cadrul de lucru în şase puncte definitivat în 2017 rămâne valabil.

"Recunosc că noi idei pot fi necesare" pentru a avansa, a adăugat el cu toate acestea.

Jane Holl Lute, o fostă responsabilă din cadrul ministerului american de interne, şi-a înmulţit contactele cu cele două părţi după numirea sa, dar fără să obţină vreun progres până în prezent.

La jumătatea lui 2017, negocierile pentru reunificarea insulei au fost suspendate din cauza divergenţelor legate de împărţirea puterii şi aranjamentele de securitate.

Ciprul este divizat de când armata turcă a invadat, în 1974, partea de nord a insulei ca reacţie la o lovitură de stat care viza alipirea ţării la Grecia şi a provocat o vie îngrijorare în rândul minorităţii cipriote turce.

Aproximativ 900 de Căşti Albastre sunt însărcinate cu încetarea ostilităţilor şi Statele Unite au făcut presiuni în trecut pentru a reduce formatul acestei forţe de menţinere a păcii.