Australia studiază măsuri pentru a contrânge migranții să locuiască timp de mai mulți ani în zonele rurale și în aglomerațiile urbane izolate, pentru a decongestiona marile centre urbane, au anunțat marți autoritățile, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vasta insulă-continent este în mare parte slab populată, dar rata anuală de creștere a populației sale de 25 de milioane de oameni este de 1,6%, una dintre cele mai mari în OCDE.

Sydney, Melbourne și sud-estul Queensland figurează printre zonele urbane cu cea mai rapidă creștere din lume, alimentate de o puternică imigrație, a declarat Alan Tudge, ministru pentru Infrastructuri urbane și demografie.

Presiunea asupra infrastructurilor orașelor din est a costat economia 15 miliarde de dolari australieni (9,2 miliarde de euro) anul trecut. Și va costa 40 de miliarde de dolari australieni până în 2030 dacă nu se face nimic, a precizat ministrul.

Până la venirea coloniștilor europeni, la sfârșitul secolului al XVIII-lea, Australia era locuită de aborigeni și de indigenii din strâmtoarea Torres. De atunci, au venit migranți din întreaga lume. Aproape jumătate dintre australieni sunt născuți în străinătate sau au un părinte, ori chiar ambii, născuți în străinătate.