Magistrații de la Curtea Constituțională au decis, luni, suspendarea lui Igor Dodon din funcția de președinte, după ce acesta a refuzat să semneze decretul de desemnare a unor noi miniștri la Ministerul Agriculturii, respectiv la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, relateazăUnimedia.

Igor DodonFoto: Facebook / Igor Dodon

Igor Dodon a semnat decretele cu privire la demiterea ministrului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Liviu Volconovici, și a ministrului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Cebotari, după ce Partidul Democrat a anunțat remanieri la Guvern.

Șeful statului trebuie să semneze decretul de numire în funcția de ministru al Agriculturii pe Nicolae Ciubuc și în funcția de ministru al Sănătății pe Silvia Radu.

Igor Dodon a refuzat însă să semneze decretul de desemnare a noilor miniștri.

Premierul Pavel Filip a calificat refuzul președintelui de a semna decretul ca „o nouă încălcare a Constituției, refuzul este argumentat ridicol și populist”.

De asemenea, un grup de deputați din Partidul Democrat au făcut o sesizare la Curtea Constituțională în care solicită suspendarea președintelui Igor Dodon. Aceștia solicită examinarea solicitării în „regim de urgență”.

Conform Constituţiei, preşedintele poate respinge candidaturile doar o singură dată, iar dacă premierul le înaintează în mod repetat, şeful statului este obligat să semneze decretele.

Anterior, preşedintele Igor Dodon a fost suspendat din funcţie de trei ori prin decizia Curţii Constituţionale. Prima dată, în octombrie 2017, după ce a refuzat să semneze decretul de numire a ministrului apărării, iar la sfârşitul lunii decembrie pentru refuzul de a semna decretele altor şapte noi membri ai guvernului.

De asemenea, la începutul lunii ianuarie preşedintele a fost suspendat temporar pentru că nu a promulgat Legea antipropagandă. De fiecare dată, documentele au fost semnate de preşedintele parlamentului, Andrian Candu, aminteşteDeschide.md.