Mii de oameni s-au adunat joi la Barcelona pentru a marca prima aniversare a unui raid al poliției asupra birourilor guvernului catalan din orașul mediteraneean, o mișcare care a declanșat o demonstrație uriașă înaintea votului privind independenţa Cataloniei faţă de Spania, relatează Reuters, citeaza Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Străzile din centrul Barcelonei au fost umplute cu bannere care prezintă politicieni înarmați pro-independenți și activiști de drept civil.

Raidul și protestele ulterioare au provocat o atmosferă febrilă în urma căreia poliția spaniolă a intervenit cu bastoane și a tras gloanțe de cauciuc la mulțimile care încercau să voteze în referendumul din 1 octombrie, imagini care au facut înconjurul lumii.

În timpul protestelor din 20 septembrie, poliția spaniolă a fost prinsă într-o clădire din Barcelona și vehiculele lor au fost distruse ca urmare a mâniei celor care doreau independența Cataloniei..

Poliția spaniolă a încercat să oprească referendumul.

La marş a participat actualul lider regional, Quim Torra, și purtătorul de cuvânt al parlamentului catalan, Roger Torrent.

Ambii au cerut eliberarea unor lideri catalani închiși și pentru a impulsiona dorinţa de independență.

Oamenii au cântat sloganuri pro-independență în catalană, strigând: "Politica presei Llibertat" ("libertate pentru prizonierii politici").

După votul din 1 octombrie, Catalonia a făcut o declarație de independență care a condus la preluarea administrației regionale de către Madrid.