Austria, care deține președinția Consiliului Uniunii Europene, a cerut juriștilor UE să verifice corectitudinea votului care a permis Parlamentului European să tragă miercuri semnalul de alarmă pentru nerespectarea statului de drept și a valorilor europene de către guvernul ungar al lui Viktor Orban. Acest lucru a fost confirmat duminică de vicecancelarul austriac, Heinz-Christian Strache, membru al partidului de extremă dreapta FPÖ, o formațiune apropiată de Fidesz al liderului ungar, potrivit La Libre, citat de Rador.

Foto:

După acest vot care a activat procedura numită „articoluil 7”, putând, teoretic, să ducă la o suspendare a dreptului de vot al unui stat membru în instanțele europene, Budapesta a afirmat că necesara majoritate de două treimi nu a fost atinsă. Regimul lui Viktor Orban pretinde că abținerile ar fi trebuit contabilizate, ceea ce ar fi dus la o respingere a raportului supus votului. Serviciile Parlamentului, dimpotrivă, au asigurat dinainte că nu era cazul.

Dacă contestarea votului de către guvernul ungar nu este o surpriză, atitudinea Austriei în schimb este ambiguă. Guvernul austriac, unde există o alianța între creștin-democrații cancelarului Sebastian Kurz și extrema dreaptă a FPÖ, este împărțit pe această chestiune, de vreme ce dl Kurz a cerut activarea articolului 7, spre deosebire de FPÖ. Într-un interviu dat duminică cotidianului Kleine Zeitung, dl Kurz întreținea neclaritatea subliniind că el nu are încă „nicio dovadă nici vreo condamnare” împotriva Ungariei, ci doar „acuzații și alegatii” care ar trebui acum examinate de statele membre.

Subiectul nici măcar nu ar trebui discutat cu ocazia summitului informal al șefilor de stat și de guvern ai UE de miercuri și joi de la Salzbourg, a adăugat cancelarul austriac.