Aproape 7,5 milioane de alegători votează în Suedia duminică în cadrul alegerilor parlamentare, care ar putea marca sfârșitul dominației marilor partide tradiționale în beneficiul extremei-drepte, relatează AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Timp de mai bine de un secol, Partidul Social Democrat al premierului Stefan Löfven și Moderații (conservatori) ai lui Ulf Kristersson și-au succedat responsabilitățile.

Dar un partid anti-imigrație, naționalist și eurofob, creat în 1988 de vechii militanți neonaziști intenționează să schimbe cărțile jocului politic în această țară scandinavă, cunoscută pentru ajutoarele sale sociale generoase și consens social desăvârșit.

Democrații Suediei (SD) sunt creditați cu aproximativ 20% din voturi, în creștere cu șapte puncte procentuale de la alegerile legislative din 2014. Diferențele de la un institut de sondaje la altul sunt uluitoare (aproape 10 puncte), Institutul YouGov dându-le 25%.

Potrivit sondajelor efectuate în ultimele zece zile, social-democrații ar trebui să rămână în față, cu aproximativ 25% față de 31% în 2014, înaintea Moderaților (23% acum patru ani) și Democrații Suediei.

Secțiile de votare s-au deschis la ora 8.00 (6.00GMT). Marea provocare a acestei sesiuni electorale va fi prezența la vot, care este în general una dintre cele mai mari din Uniunea Europeană (86% în 2014), în timp ce unul dintre cinci alegători au rămas indeciși în ultimele zile de campanie.

Votanții de dreapta sunt în general mult mai bine mobilizați decât votanții celorlalte formațiuni.