Asigură că nu are niciun pic de ranchiună şi nici nu vrea să se răzbune. Susţine că singurul lucru pe care-l vrea este ca "adevărul să iasă la iveală". Şi că a răspândit acel raport deoarece: "acum, corupţia a ajuns în partea de sus a ierarhiei bisericii''. Cel ce vorbeşte este Monseniorul Carlo Maria Viganò, fostul nunţiu Papal la Washington, care a ajuns să ceară demisia Papei Francisc. După ''cutremurul'' provocat de dosarul pe care l-a publicat, Vigano vorbeşte cu jurnalistul Aldo Maria Valli din ''refugiul său secret'', o conversaţie pe care jurnalistul a publicat-o pe blogul său personal, potrivit Rador, care citează La Stampa.

Papa FranciscFoto: Flickr - Aleteia

Astfel, celor care susţin că ''dezvăluirile'' sale ar fi motivate de o antipatie personală faţă de pontiful argentinian, preotul le răspunde: "În toţi aceşti ani în care am fost pus la încercare de multele minciuni şi calomnii inventate la adresa mea, nu am avut niciodată sentimente de răzbunare sau de ranchiună". În ceea ce priveşte reacţiile suscitate de publicarea memoriilor sale, Vigano spune că "există persoane care nu mai ştiu ce fel de otravă să inventeze pentru a-mi distruge credibilitatea'': cineva a ajuns să scrie chiar că "am fost spitalizat de două ori cu tratament obligatoriu pentru abuz de droguri".

''Ştiţi că există persoane care îşi imaginează conspiraţii, comploturi politice, fel de fel de scenarii care mai de care mai absurde" însă, subliniază, ''mai există şi multe articole de apreciere şi am citit şi mesajele unor preoţi şi credincioşi care-mi multumeau pentru că mărturia mea a reprezentat pentru ei o licărire de speranţă pentru Biserică''.

Vigano este considerat de mulţi ca fiind cel care a inspirat Vatileaks 1, o serie de scandaluri care au explodat în 2012 privind scurgeri de informaţii confidenţiale din interiorul Vaticanului. Unii îl definesc ''Corbul'', sau unul dintre corbii aflaţi la originea cazului. În ceea ce priveşte această etichetă, el comentează: "Aşa cum aţi văzut, obişnuiesc să fac lucrurile la lumina soarelui! În acea perioadă mă aflam demult la Washington şi aveam alte lucruri la care să mă gândesc".

După care spune: ''Mă adresez reporterilor: de ce nu întrebaţi ce s-a întâmplat cu acea cutie de documente pe care am văzut-o cu toţii şi care i-a fost predată Papei Francisc de către Benedict la Castelgandolfo?». Pentru fostul diplomat al Vaticanului: "Ar fi fost suficient să urmăriţi raportul meu şi procesul-verbal care a fost întocmit la mărturia mea în faţa celor trei cardinali responsabili cu investigarea cazului Vatileaks (Julian Herranz, Jozef Tomko şi Salvatore De Giorgi) pentru a începe să faceţi puţină curăţenie în Curie".

Apoi adaugă că a scris "misiva pe care am trimis-o celor trei cardinali, scrisoare care a însoţit raportul pe care l-am predat personal: "Mulţi dintre voi aţi ştiut, dar aţi tăcut. Cel puţin acum, după ce aţi primit de la Benedict această misiune, îndrăzniţi să raportaţi cinstit ceea ce v-a fost fost dezvăluit în mai multe situaţii de corupţie''.

Vigano a vorbit apoi despre insinuările făcute de presă, potrivit căreia supărarea sa s-ar datora faptului că nu a fost făcut cardinal: "Pot să afirm cu toată sinceritatea în faţa lui Dumnezeu - spune fostul ambasador al Vaticanului - că am renunţat să fiu cardinal". Asigură că a ales să vorbească acum deoarece "în acest moment, corupţia a ajuns în partea de sus a ierarhiei Bisericii."

Jurnalistul care a scris misiva de 11 pagini este Marco Tosatti, fost corespondent la Vatican al ziarului La Stampa, editor al blog-ului Stilum Curiae. Tosatti a explicat ziarului că iniţial, interviul pe care i l-a luat lui Vigano trebuia să apară doar pe blogul lui. ''M-a sunat cu o lună în urmă, eu nu-l cunoşteam". Şi când s-au văzut, "mi-a povestit ceea ce apoi au citit cu toţii. Şi am fost de acord cu el atunci când a decis să transforme povestea într-un text liniar, deoarece aşa ar fi căpătat cea mai corectă formă: cea a unei mărturii". În acel moment, Tosatti s-a limitat să facă doar "o editare a textului, deoarece era nevoie de mici modificări pentru a fi înţeles şi de cei care nu sunt specialişti în materie. Contribuţia mea a constat doar în editarea textului şi mici recomandări. În rest, totul îi aparţine lui Vigano».

Tosatti este sigur că nu e vorba de niciun fel de conspiraţie, cu atât mai puţin de un regizor care a vrut să creeze toată această furtună. "Printre motivele care l-au făcut pe Vigano să intervină au existat câteva articole cu acuzaţii voalate privind un anumit comportament inadecvat al cardinalilor Gabriel Montalvo şi Pietro Sambi, şi al Papei Benedict al XVI-lea» în legătură cu cazul McCarrick. Tosatti asigură: «Vigano, ştiind adevărul, a dorit să acţioneze în acest fel pentru a-l scoate la iveală".

În cele din urmă, Tosatti consideră că Papa Francisc I trebuie să ofere "un răspuns pe această temă, deoarece îndoiala care planează îi face rău atât Sfântului Părinte, cât şi întregii Biserici Catolice".