Președintele argentinian Mauricio Macri a cerut Fondului Monetar Internațional eliberarea de urgență, înainte de termen, a unei tranșe din acordul de 50 de miliarde de dolari, pentru a liniști temerile că țara nu va putea să-și îndeplinească obligațiile de plată anul viitor, scrieGuardian.

Argentinienii nu au amintiri placute despre FMIFoto: Captura YouTube

Macri a spus, într-o intervenție televizată, că Argentina a convenit cu FMI ”trimiterea în avans a tuturor fondurilor necesare pentru a garanta îndeplinirea programului financiar de anul viitor”. El a afirmat că în ultima săptămână au existat ”expresii ale lipsei de încredere în piețe” privitor la Argentina.

Macri a afirmat că decizia caută să risipească orice incertitudine, dar nu a specificat despre câți bani este vorba sau când vor fi virate fondurile.

Argentina a fost forțată să încheie un acord cu FMI, anul acesta, după o depreciere abruptă a monedei sale și a unor vânzări masive de pesos. Acordul de finanțare stand-by este menit să întărească economia slăbită a țării și să ajute la lupta contra inflației, care, la 30%, este una dintre cele mai mari din lume.

Moneda argentiniană a căzut iar miercuri și a închis la minimul istoric de 34,2 unități pentru un dolar.

FMI a afirmat, într-un comunicat de presă, că va ”revizui planul economic al guvernului pentru a se concentra mai bine pe protejarea Argentinei de recentele mișcări din piețele financiare globale, inclusiv prin politici monetare și fiscale mai puternice și prin accentuarea eforturilor de protejarea a celor mai vulnerabili membri ai societății”.

Cei mai mulți argentinieni au amintiri neplăcute când vine vorba de FMI și blamează Fondul pentru că a încurajat politicile ce au dus, în 2001, la cea mai mare criză economică din istoria țării. Atunci, unul din cinci argentinieni a ajuns șomer, iar milioane au căzut în sărăcie.

FMI a admis că a făcut o serie de greșeli care au contribuit la problemele apărute. Un raport al biroului intern de audit din FMI a ajuns la concluzia că Fondul nu a oferit destulă supraveghere, a supraestimat creșterea economică și succesul reformelor din domeniu, dar a continuat să împrumute bani Argentinei chiar și când datoria țării devenise nesustenabilă.