"Suntem aproape de o schimbare istorică pentru viitorul Europei: eu şi Viktor, fiecare pe propriul teren, lucrăm la o alianţă care să îi excludă pe socialişti. Azi începe o călătorie", a declarat Matteo Salvini, la finalul întâlnirii milaneze cu premierul maghiar. Salvini consolidează axa suveranistă în perspectiva următoarelor alegeri europene de primăvară şi lansează un atac împotriva preşedintelui "verilor" francezi: "gata cu lecţiile, deschideţi Ventimiglia", potrivit Rador, care citează La Stampa.

Matteo SalviniFoto: Agerpres/EPA

Încă este devreme pentru a vorbi despre aşa-zisa "Ligă a Ligilor", despre o listă unitară. Salvini însuşi a clarificat că nu îi cere premierului maghiar să renunţe la PPE, dar cu siguranţă între cei doi ceva se schimbă. Jurnaliştii întreabă dacă această întâlnire reprezintă o schimbare în politica externă italiană. "Premierul se întâlneşte cu un alt premier, Tria în China, tot Conte l-a vizitat pe Trump. Este o politică externă la 360 de grade, avem ca scop să nu avem inamici, pentru a relansa economia", a răspuns Salvini.

O întâlnire relevantă din punct de vedere politic, împotriva căreia, pentru prima dată, stânga unită este în stradă, mii de oameni la San Babila, care protestează în favoarea primirii şi integrării migranţilor. Împotriva lor, reacţia deranjantă a ministrului de interne: "Stânga nu poate decide cu cine să mă întâlnesc şi cu cine nu. Sunt surprins de uimirea lor, apoi nu pot să fie uimiţi dacă lumea nu îi mai votează", concluzionează Salvini.

Un feeling puternic între secretarul Ligii şi Orban, marţi, la Milano. "Dacă s-ar prezenta la noi, ar câştiga alegerile, bine că nu o face...", a ironizat premierul maghiar. Apoi, aminteşte de simpatia care a luat naştere pe băncile Parlamentului de la Strasbourg: "Când toţi ne atacau, Matteo ne-a apărat. Noi nu uităm", a continuat Orban. Iar Salvini replică cu amabilitate: "Sunt aici în calitate de secretar de partid şi de milanist, având în vedere că prima vizită în Italia a lui Viktor a fost la Milanello".

El însuşi, la finalul prânzului său de la Brera, a asigurat că a cerut şi a obţinut "permisiunea" de a-l vedea pe Salvini direct acasă la Berlusconi. Între cei doi, cum este binecunoscut, există o afinitate deplină cu privire la problema imigraţiei: "Noi am demonstrat că migranţii pot să fie opriţi şi o dată sosiţi în Italia, atât fizic cât şi juridic. Matteo demonstrează că se poate face şi de pe mare. Suntem alături de el, este eroul nostru, îl invităm să nu renunţe", afirmă Orban. Uniţi de "blindarea" graniţelor europene, există o armonie totală şi în privinţa atacării principalului inamic comun, Emmanuel Macron, identificat drept "liderul partidului care îi vrea pe migranţi", sintetizează Orban. Iar Salvini merge mai departe.

Replicând criticilor preşedintelui francez faţă de guvernul turc, revine la polemica asupra frontierei din Liguria: "În loc să critice grupul de la Visegrad şi să dea lecţii guvernelor străine, Macron ar trebui să fie un exemplu şi să deschidă graniţa de la Ventimiglia". Prin urmare, confirmă că nu cedează cu un milimetru după cazul Diciotti: "Nicio investigaţie şi niciun proces nu mă vor face să îmi schimb părerea. Marina Militară trebuie să supravegheze siguranţa coastelor italiene.

Sper să nu mai apară o problemă similară. Dar dacă s-ar întâmpla, mă voi comporta în acelaşi mod", a adăugat Salvini, care a avertizat că "dacă nu se vor schimba regulile unor misiuni internaţionale şi navale", guvernul "poate să renunţe", chiar dacă va fi împotriva celor care "în mod incredibil, înaintea noastră, au semnat un acord pentru a aproba sosirea tuturor migranţilor în Italia".

Împotriva axei Liga-Orban nici un comentariul din partea M5S. Dar, uneori, liniştea este zgomotoasă. Se înfurie, în schimb, opoziţia: liderul democrat Maurizio Martina lansează o alarmă împotriva "celor care vor să readucă Europa la anii '30". Foarte dur este şi Roberto Speranza (LeU): "Orban şi Salvini suflă pe fricile multora. Cred că ne vor face să ne întoarcem la trecutul cel mai rău al Europei, dar nu vor reuşi".

Aproximativ 15.000 de persoane au ieşit în stradă, potrivit organizatorilor, pentru a protesta împotriva vizitei premierului maghiar la Milano. Manifestaţia, cu titlul "Europa Fără Ziduri", a fost organizată de diferite partide politice şi asociaţii, printre care PD din Milano, "Possibile" al lui Pippo Civati şi LeU cu Laura Boldrini. Prezenţi şi ANPI CGIL, ACLI şi Circoli Arci şi diferite ONG-uri. În stradă a fost prezent şi preşedintele Camerei Deputaţilor, Laura Boldrini, potrivit La Stampa, citat de Rador.