Jurnaliști din mai mult de 20 de țări s-au reunit marți în urma apelului mai multor deputați europeni pentru a aproba o reformă mediatică controversată, menită să forțeze giganții internetului să plătească pentru conținutul de știri, scrie AFP.

jurnalistFoto: YouTube

Editorii majori, inclusiv AFP, au impins reforma - cunoscută sub numele de articolul 11 ​​- considerând-o drept o soluție urgentă pe fondul distribuirii de știri online gratuite care a distrus câștigurile companiilor media tradiționale.

O scrisoare deschisă, semnată de mai mult de 100 de jurnaliști din Europa, a transmis că "acest furt de venituri de la instituțiile mass-media" a fost "nejustificat din punct de vedere moral și democratic".

"Am devenit ținte și misiunile noastre de raportare costă din ce în ce mai mult", a spus scrisoarea transmisă de corespondentul străin al AFP, Sammy Ketz, și publicată în mai multe ziare europene, inclusiv Le Monde din Franța.

"Totuși, chiar dacă plătesc pentru conținut și trimit jurnaliști care își vor risca viața pentru a furniza știri și informații demne de încredere nu aceștia obțin profitul, ci platformele de internet, plătind un cent ", a spus scrisoarea.

Redacția a cerut Parlamentului European să "voteze masiv în favoarea drepturilor conexe pentru supraviețuirea democrației și unul dintre cele mai remarcabile simboluri: jurnalism". Marile companii americane ca Google sau Facebook, precum și susținătorii libertății pe internet s-au opus cu fermitate.