Guvernul australian a anunțat în cursul zilei de joi că firma de telecomunicații Huawei Technologies Co Ltd, cu sediul la Shenzen, nu va putea să introducă echipamente pe piață ca parte a planului de construire a unei rețele mobile 5G. Australienii spun că motivul excluderii companiei Huawei de pe piață este acela că amestecul chinez în politica australiană devine tot mai observabil, scrie agenția de presă Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

Poziția Australiei în raport cu problema securității se aseamănă cu cea a Statelor Unite ale Americii care, la rândul lor, încearcă să împiedice Huawei să pătrundă pe piață din pricina unor îngrijorări cu privire la securitatea națională.

Guvernul australian susține că furnizorii ,,care sunt suspectați că ascultă de ordine extrajudiciare” ar lăsa rețeaua țării vulnerabilă în fața unor interferențe neautorizate.

Declarația nu include numele companiei chinezești, însă un oficial care refuză să fie numit spune că Australia are în vedere scoaterea Huawei Technologies de pe piață.

Legea chineză obligă organizațiile și cetățenii să sprijine, asiste și să coopereze cu munca de strângere a informațiilor.

Reprezentanța australiană a Huawei, care susține că nu este controlată de Beijing, a postat pe Twitter un mesaj care condamnă acțiunea guvernului australian ca având ,,rezultate dezamăgitoare pentru consumatori.”