Pentru o parte a comentatorilor, comunicatul purtătorului de cuvânt al Conferinței Episcopatului Polonez privind sistemul electoral pentru Parlamentul European a fost o surpriză. Și aceasta deoarece Biserica Poloneză nu comentează în fiecare zi legile pe care le votează Seimul. Poziția episcopatului exprimată în comunicat – nu are nimeni nicio îndoială că nu este vorba de opinia personală a purtătorului de cuvânt, ci de vocea episcopilor – este însă deosebit de consecventă, potrivit Rador care citează Rzecspospolita.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sistemul electoral nu este numai o chestiune tehnică privind alegerea reprezentanților, ci un fel de cod ce prezintă regulile jocului politic. Episcopii trimit deci un semnal clar partidului PiS de la putere că nu vor privi pasiv aranjamentul sistemului electoral nici acum, nici în viitor, când partidul de la putere va decide schimbarea legii electorale înaintea alegerilor parlamentare. Merită însă să tratăm declarația episcopilor și ca pe un semnal adresat președintelui: Dacă Andrzej Duda va recurge la veto în cazul acestei legi, poate conta pe sprijinul lor.

A existat de altfel un asemenea precedent acum un an, când președintele s-a folosit de dreptul de veto la legile juridice, iar președintele episcopatului i-a trimis o scrisoare, în care îi mulțumea pentru această decizie. Din informațiile noastre reiese că președintele știa de sprijinul episcopilor deja mai înainte și în felul aceasta a luat decizia îndrăzneață, știind că un mediu atât de important ca Biserica îl va sprijini în conflictul cu PiS.

Cu toate că va apărea în mod sigur acuzația că episcopii se amestecă în politică, să nu uităm ce rol special joacă Biserica în societatea poloneză. Are în continuare multă autoritate și cu toate că va fi acuzată că sprijină PiS, are în continuare posibilitatea de a întreprinde o mediere în situații conflictuale. O parte din episcopi nu fac economie de cuvinte dure la adresa celor de la putere. Despre necesitatea respectării principiilor fundamentale în politică a amintit în cazania sa șeful episcopatului în timpul festivității legate de împlinirea a 550 ani de parlamentarism în Polonia.

Astfel de voci sunt în ultimul timp tot mai multe. Aceasta nu înseamnă că Biserica începe un război cu PiS – deoarece își dă seama că ar putea fi greu înțeleasă de către acei alegători care se identifică cu dreapta, cu patriotismul, tradiționalismul și catolicismul. Dar este un semnal că nu va gira cu orice preț măsurile controversate ale PiS și este gata să apere anumite principii chiar expunându-se unui conflict cu puterea – cum a fost de exemplu în cazul ajutorului pentru refugiați.