WikiLeaks a anunţat miercuri că fondatorul său, Julian Assange, refugiat din 2012 la ambasada Ecuadorului din Londra, a primit o scrisoare din partea Comisiei pentru serviciile de informaţii a Senatului SUA în care conducerea acesteia îi solicită o discuţie cu uşile închise, în cadrul anchetei sale privind o eventuală ingerinţă rusă în campania prezidenţială americană din 2016, transmit AFP şi EFE, citate de Agerpres.

Julian Assange, fondatorul WikileaksFoto: Agerpres/AP

Organizaţia a publicat pe contul său de Twitter o scrisoare din 1 august a comisiei, semnată de senatorul republican Richard Burr şi democratul Mark R.Warner, respectiv preşedintele şi vicepreşedintele forului menţionat, în care se precizează că locul şi momentul discuţiei ar urma să fie convenite de comun acord.

Echipa juridică a WikiLeaks a indicat pe Twitter că "analizează propunerea" şi a specificat că întâlnirea va trebui să respecte standarde etice înalte.

În iulie şi octombrie 2016, în momente cheie ale campaniei prezidenţiale americane, mii de mesaje ale unor responsabili ai Partidului Democrat au fost dezvăluite de WikiLeaks. Candidata înfrântă în alegeri, Hillary Clinton, a acuzat Rusia şi echipa lui Donald Trump că s-ar afla în spatele acestor dezvăluiri.

După un prim val de puneri sub acuzare în februarie, ce a vizat 13 cetăţeni ruşi şi trei firme din această ţară, procurorul special Robert Mueller a inculpat, în iulie, 12 agenţi ai serviciilor de informaţii ruse pentru piraterie asupra calculatoarelor Partidului Democrat american înaintea scrutinului prezidenţial din SUA din noiembrie 2016.

Potrivit rechizitoriului, agenţii ar fi utilizat un site fals şi un cont al unui hacker pentru pentru a difuza documentele furate. Ei ar fi transferat totodată documente "unei alte organizaţii" nespecificate.