Echipele de salvare au găsit luni haos și distrugere pe insula turistică Lombok din Indonezia după ce un cutremur de magnitudine 6,9 a ucis cel puți 91 de persoane și a provocat un exod în rândul turiștilor, speriați de al doilea seism din ultima săptămână, transmite Reuters.

Seism puternic in LombokFoto: Captura afp

Agenția pentru Combaterea Efectelor Dezastrelor a spus că bilanțul morților va crește pe măsură ce vin informații din zonele unde mii de clădiri s-au prăbușit sau au fost grav afectate, mai ales în nordul insultei, unde a fost epicentrul cutremurului.

Energia electrică și comunicațiile sunt întrerupte în unele zone din Lombok, iar armata a spus că trimite nave cu personal medical și provizii.

Lombok a mai fost lovit, pe 19 iulie, de un seism cu magnitudinea 6,4 ce a ucis 17 oameni, a rănit sute și a dus la blocarea temporară a sute de persoane pe versantul unui vulcan.

Agenția pentru geofizică din Indonezia a spus că cel puțin 120 de replici au fost înregistrate după cutremurul de duminică seara, a cărui magnitudine a fost revizuită de U.S. Geological Survey de la 7,0 la 6,9. Printre cei decedați nu sunt străni, iar numărul răniților este de 209.

Cutremurul a fost atât de puternic că s-a simțit și pe insula vecină Bali, unde au murit două persoane.

Indonezia este situată pe Cercul de Foc al Pacificului, activ geologic, și este lovit în mod regulat de cutremure. În 2004, tsunami-ul din Oceanul Indian a ucis 226.000 de oameni în 13 țări, peste 120.000 fiind din Indonezia.