Austria, în fruntea președinției UE pentru 6 luni, se confruntă cu critici privind capacitatea sa de a mobiliza cele 27 de state membre pentru proiecte comune. Va putea guvernul austriac, aliat al extremei drepte, să conducă timp de șase luni o Europă dislocată? În mijlocul crizei europene privind primirea migranților și viitorul dreptului la azil, se fac auzite multe îndoieli. Cancelarul Sebastian "Kurz și guvernul său se joacă cu temerile și seamănă discordie în sânul Uniunii Europene", a declarat marți (3 iulie) deputatul european ecologist Philippe Lamberts, la Parlamentul European de la Strasbourg, potrivit Le Point, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Tânărul lider conservator, 31 de ani, care a fost la putere pentru mai mult de șase luni la Viena, primește totuși un sprijin considerabil din partea PPE, partidul majoritar european de dreapta din Parlamentul European, din care face parte. De altfel, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, din aceeași formațiune, este cel care l-a pregătit. "Noul guvern austriac este în mod clar pro-european și, din acest motiv, nu există niciun motiv să vă faceți griji", a declarat luxemburghezul.

Însă alții nu îi împărtășesc opinia: "Cancelarul Kurz apără o agendă de dreapta dură la nivel național și european. Agitația sa împotriva refugiaților maschează problemele urgente care îi bulversează țara, precum și UE", a spus belgianul Philippe Lamberts. Sébastien Maillard, directorul Institutului Jacques Delors, subliniază riscurile reprezentate de președinția austriacă a UE pentru următoarele șase luni.

"Nu este pentru prima dată când un partid de extremă dreapta este asociat cu puterea într-o țară UE, dar contextul politic este foarte diferit deoarece, pentru prima dată, există mai mulți aliați în jurul mesei Consiliului - cele 28 de state membre ale Uniunii - cu Italia, Bulgaria și Finlanda. Prin urmare, el se poate baza pe mai mult ajutor", a subliniat el. Marți, 3 iulie, la Parlamentul European de la Strasbourg, deputatul liberal Guy Verhofstadt, fost prim-ministru belgian, l-a avertizat pe Sebastian Kurz: "Să fii președinte al Consiliului este totuşi puțin diferit de a fi cancelar al Austriei.

Trebuie să construiești poduri, să faci compromisuri". Acesta este într-adevăr rolul țării care asigură președinția rotativă a UE: acela de a găsi soluții în rândul celorlalte 27 de state care nu sunt neapărat de aceeaşi părere.