Consumul de cannabis în scopuri recreaționale a devenit legal în Canada, după ce Senatul a aprobat legislația conform căreia o persoană poate avea asupra sa până la 30 de grame, informeazăThe Guardian.

Cannabis descoperit la perchezitiiFoto: DIICOT

Măsura va intra în vigoare în două sau trei luni, data exactă fiind stabilită de Guvern. Prim-ministrul Justin Trudeau a subliniat anterior că legea cannabisului va fi pusă în aplicare fără întârziere.

Acordul de referință, care face Canada prima țară din G7 care legalizează cannabisul în scopuri recreaționale, a fost stabilit după ce Senatul a aprobat legislația cu 52 de voturi pentru și 29 împotrivă.

Astfel, adulții vor putea acum să transporte până la 30 de grame de cannabis într-un spațiu public, inclusiv în vehiculele personale. Cei care vor avea asupra lor o cantitate mai mare riscă până la cinci ani de închisoare.

Va rămâne în continuare ilegal ca o persoană să vândă cannabis altui consumator, cu excepția cazului în care există o licență de comercializare.

"În multe ţări, mai ales în Canada, este mai uşor să cumperi o ţigară cu marijuana decât să cumperi o bere, iar acest lucru nu are nicio logică! Şi, în plus, este o sursă de venituri considerabilă pentru crima organizată", a declarat Justin Trudeau, adăugând că este convins de faptul că, după Canada, şi alte ţări importante vor alege să legalizeze consumul de cannabis.