NATO va purta primele discuții oficiale cu Rusia joi, după tentativa de otrăvire a unui fost agent dublu al Kremlinului în Marea Britanie, pe măsură ce se intensifică tensiunile cu Moscova. "O reuniune a Consiliului NATO-Rusia va avea loc pe 31 mai 2018", a declarat purtătorul de cuvânt al Alianței, Oana Lungescu. Reuniunea - a șaptea în ultimii doi ani - ar trebui să fie consacrată conflictului din Ucraina, unde Moscova este acuzată de sprijinirea separatiștilor pro-ruși din est, potrivit La Libre, citat de Rador.

Militari americani cu vehicule blindate Stryker in RomaniaFoto: HotNews.ro / Victor Cozmei

"Este important să discutăm cu Rusia", susţine secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care, de asemenea, continuă să denunțe tentativele de intimidare și ingerința Rusiei în țările membre ale NATO. Dar reuniunea consiliului va avea loc cu ușile închise, a declarat Alianța.

Consiliul NATO-Rusia, o platformă importantă de dialog, "nu a fost suspendat niciodată", subliniază liderii Alianței. NATO și-a suspendat cooperarea practică cu Rusia din cauza acțiunilor sale agresive în Ucraina", dar "a menţinut deschise canalele de dialog politic", precizează ei.

NATO și Rusia mențin, de asemenea, linii de comunicare între liderii lor militari pentru a "promova previzibilitatea și transparența activităților lor militare".

Tensiunile dintre Alianța transatlantică și Rusia s-au accentuat după anexarea Crimeii de către Moscova. Ele au escaladat după tentativa de asasinare a fostului spion Serghei Skripal și a fiicei sale în martie, în orașul britanic Salisbury.

NATO a denunțat folosirea unui agent neurotoxic în încercarea de asasinare a lui Skripal și a expulzat șapte diplomați ruși ca parte a unui răspuns internațional coordonat.

Reuniunea Consiliului NATO-Rusia intervine acum când NATO se pregătește pentru summit-ul său, care va loc în luna iulie la Bruxelles. Jens Stoltenberg a declarat luni că se va concentra pe descurajarea, modernizarea Alianței, relațiile sale cu UE și proiectele sale în materie de apărare și pe măsurile de "gestionare" a relațiilor cu Rusia.