Acum 40 de ani, Aldo Moro, politician în formaţiunea Democrazia Cristiana (DC) - Democraţia Creştină - a fost ucis de Brigăzile Roşii la 55 de zile de când a fost răpit. Trupul său neînsufleţit a fost găsit într-un Renault 4 roşu în Via Caetani, stradă "simbolică" care se află lângă sediul de atunci al DC, în Piazza del Gesù, şi lângă Via delle Botteghe Oscure, sediul Partidului Comunist italian.

Aldo MoroFoto: Wikipedia

Şi, exact pe această stradă, unde se află placa comemorativă, preşedintele ţării Sergio Mattarella, pe notele piesei "Silenzio", a depus o coroană de trandafiri albi în onoarea lui. Mattarella a plecat, apoi, din Via Caetani ş s-a întors la Palatul Quirinale, unde vor continua celebrările pentru Ziua Comemorării Victimelor Terorismului, scrie La Reppubblica, citată de Rador.

Prezenţi mulţi reprezentanţi din politică, începând cu preşedinţii Camerei Deputaţilor şi Senatului Roberto Fico şi Maria Elisabetta Albert Casellati, şi cu premierul Paolo Gentiloni, care pe Twitter a dedicat un gând omului de stat dispărut: "Acum 40 de ani, BR lăsau în Via Caetani cadavrul lui Aldo Moro. Italia aduce omagiu memoriei unui adevărat om de stat. Viziunea sa politică şi culturală a marcat secolul al XX-lea. Uciderea sa cântăreşte asupra conştiinţei Republicii Italiene".

În timpul anilor '70 Aldo Moro a fost unul dintre liderii care au fost interesați în mod particular de așa-zisul "Compromis istoric" al lui Enrico Berlinguer. Liderul Partidului Comunist Italian, într-adevăr, propusese o solidaritate politică inovativă între Comuniști, Socialiști și Catolici, într-un moment de profundă criză economică, socială și politică în Italia. Moro, în acel moment președinte al Democratiei Creștine, a fost exponentul politic cel mai important și prestigios între cei care reușiseră să individualize o cale de parcurs către un guvern de "solidaritate națională".