Franța, după retragerea SUA din acordul cu Iranul: Nu e "acceptabil" ca America să se plaseze în poziția de "jandarm economic al planetei"
Anunțând această decizie, Trump a precizat că întreprinderile străine vor avea între trei și șase luni pentru "a ieși" din Iran înainte de a fi la rândul lor afectate de măsuri punitive care să le bareze accesul la piețele americane.

În spatele cifrelor (și al scandalurilor politice). Mărturii despre suferință și deznădejde în pandemie: „I-am dat prima palmă copilului”
S&P modifică perspectiva la stabilă, de la negativă/ De ce ar trebui să ne intereseze ratingul
Înapoi la „dreptul forței”. Rusia și China pariază riscant pe declinul și neputința Americii de a le înfrunta
INTERVIU Pentru noi, roboții sunt soluții la probleme. Am învățat cum să primim un refuz și cum să câștigăm încrederea celor care investesc în noi / Doi elevi, despre pasiunea lor
Vaccinarea nu este suficientă. Economist român care locuiește la Londra, despre “lecția britanică”
cand a ajuns flota franceza, revolutia era deja castigata.
cat de la fayette, a participat. e drept. mai mult simbolic. imparatu,' nepotul napoleon a fost totusi favorabil revolutiei americane, ce e drept e drept.
mai mault din ura fatza de ce i'au facut englezii rudei sale mai mari.
totusi, ce'are sula cu prefectura.
americanii si'au platit datoria, cu varf si indesat.
in franta sunt mai multe morminte de soldati americani, decat in america de frantzuji.
oricum, trompa e neamt dupa tata, scotian dupa muma, american prin nastere si educatie.
cat de iesire, este numai un avertizment, fara urmari dramatice sau imediate.
o miscare diplomatica, in fortza.
vrea si aici o viktorie ca in koreea lui little one.
ioropenii au mosit traatatul, e normal sa fie ofensati.
l'au spaguit pe o'banana sa semneze.
republicanii nu iarta ocuparea ambasadei, pe timpul administratiei republicane a lui ronald, the great communicator.
totusi, macrou nu va uita periasjul la care l'a supus trompa, complimentul adresat doamnei macrou... a primit suficienta atentie...:-)
Cum ar fi ca Trump sa spuna ca angajamentele SUA in protejarea partenerilor NATO s-ar respecta doar daca tarile atacate platesc costul interventiei? (dar stai, Trump chiar a spus asta!).
https://www.nationalreview.com/2015/11/state-department-iran-deal-not-legally-binding-signed/
https://www.nytimes.com/2015/10/14/world/middleeast/irans-parliament-backs-details-of-nuclear-deal.html
Iran deal set to become international law
https://www.cbsnews.com/news/un-security-council-vote-iran-nuclear-deal-resolution-us-congress-objections/
SUA isi salveaza economia care pica declansand un nou razboi, asa cum a fost cazul cu Vietnam, Irak, Afganistan, Siria etc. De cate ori intra la apa se apuca de bombardat ceva.
Ramanea America colonie britanica....
Conform acordului, inspecțiile internaționale se anunță cu un preaviz de 24 de zile. De zile, nu de ore ! Destul timp pentru ayatollahi să facă orice facilitate nucleară să arate ca o casă de cultură a tineretului, dacă au chef.
Vă sugerez să citiți puțin textul acordului înainte de a lua de bune poziții partizane puse pe piață de CNN&Co.
Insa uraniul slab imbogatit din aplicatiile civile nu poate fi folosit pentru fabricarea de bombe atomice.
Programul de rachete nu a fost vizat de acord, nu de acolo vine pericolul, multe tari au rachete insa numai armele nucleare impiedica un alt stat sa atace din cauza fricii de repercursiuni.
A fost o intrecere cu URSS!
Urss se grabea sa ajunga cat mai in V, SUA si grabea sa ajunga cat mai in E. Fiecare, desigur, afirmand cu nu doreste deact eliberarea tarilor cotropite de nazisti.
As fi de acord s cu pozitia SUA si a lui Trump daca nu as avea serioase banuieli ca nici macar nu este in interesul SUA, ci doar ca este o manipulare a Israelului(bravo lor ca pot).
In al doilea rand, nici nu vreau sa-mi imaginez ce-ar fi fost pe lumea asta daca Franta ar fi fost in pozitia de forta globala in care este SUA acuma. Dezastru!
2. Iranul dezvolta si perfectioneaza in continuare rachete cu raza medie de actiune care pot foarte usor atinge Europa. Acest lucru nu este interzis de acordul diin care Trunp a retras SUA
3. Rachetele de la 2.) pot fi echipate cu arme nucleare
4. Dupa ce-si perfectioneaza rachetele(vectorii) care pot transporta ogive nucleare, Iranul isi reia programul nuclear(pus doar in stand by de tratatul in discutie) si Europa se pomeneste la granitele sale cu o putere nucleara islamica, lucru care, coroborat cu o populatie islamica in crestere si, dupa cum se vede, ostila valorilor europene, ar constitui o amenintare mortala pentru civilizatia europeana asa cum o stim(sau, mai bine-zis, cum nu prea o stim pe aici, prin Romania).
5. Cine o sa apere atunci Europa? Franta, prima tara musulmana a occidentului? Pai, in cativa ani islamistii vor avea si putere politica in Franta si, deci, acces legal la tehnologia nucleara franceza.
6. Tare mi-e teama ca tot spre SUA se vor indrepta ochii plansi ai Europei...
Apoi ,,pomeniturile" tale de trol despre ,,puteri nucleare islamice periculoase" sunt aiuristice. Rusia prezinta un pericol mult mai mare nuclear decat Iranul+ o distanta mai scurta de actiune a rachetelor in Europa. Dimpotriva, un Iran nuclear o sa tina din scurt Rusia insasi. Din Nordul Iranului se junge mult mai usor cu o racheta nucleara la Moscova decat in Europa Occidentala.
O cooperare nucleara dintre Vestul Europei si Iran poate oprii amenintarea nucleara a Rusiei, excluzand partial sau total SUA din ecuatie.
Franta este laica nu musulmana sau crestina, este o utopie scenariul cu islamistii.
Cum sa apeleze Europa la SUA cand Trump tocmai a lasat cale libera Iranului sa obtina arme atomice ?
Iranul a fost genial in negocieri: a obtinut bani, prin ridicarea sanctiunilor economice, si a reusit sa scoata in legalitate o parte importanta a programului nuclear: dezvoltarea de rachete capabile sa atinga tinte cu precizie si la mare distanta. Probabil ca obtinerea de Uraniu imbogatit si/sau Plutoniu este ca si rezolvata iar tehnologia este pusa la pastrare, in nici un caz nu este distrusa(cum sa distrugi knowhow-ul?). Chiar si fara a avea focoase nucleare, rachetele de precizie care pot livra explozivi clasici sunt un real pericol pentru adversarii Iranului(Arabia Saudita sau Israelul).
Revenind la intrebarea ta: De ce Iranul ar amana cu 10 ani ceea ce ar putea obtine acum ?
Pai, Iranul nu are de ales. Nu are capacitatea financiara si tehnologica de a dezvolta si focoase nucleare,si vectori performanti. Iar alegerea este simpla: dezvolta rachete pentru ca poate face asta legal dpdv al tratatului si pentru ca, in plus, are si finantare pentru asta(are ridicate sanctiunile economice). Intre timp, sunt sigur ca Iranul cauta si asteapta o alta conjunctura internationala favorabila
pentru a-si relua si programul de focoase nucleare profitand de divizare Vestlui. Iar pigmei ca Macron care se baga in seama anuntand ritos ca "Europa este de acum însărcinată să garanteze ordinea multilaterală mondială" nu fac decat sa ridice mingea la fileu Iranului.
Acordul nu viza programul balistic, ci cel nuclear, fara ultimul primul reprezinta o amenintare clasica lipsita de importanta strategica care sa modifice echilibrul de forte in zona.
Un Iran prea slab inseamna o Turcie mai puternica ceea ce duce la raspandirea viziunii neo-otomane a lui Erdogan. Mai inseamna si cresterea influentei Arabiei Saudite cu un regim sunnit a carei latura fundamentalista se afla la originea valurilor teroriste recente.
Cu actualul acord avem un Iran fara program nuclear, fara acord am putea avea un Iran cu program nuclear. Unde e castigul pentru America invocat de Trump ? Unde sunt efectele pozitive ? Ce obtine Trump in plus fata de situatia actuala ? NIMIC. Numai efecte negative. Disensiuni cu europenii, plasarea Iranului in pozitie de victima si probabilitatea relansarii programului sau nuclear, decredibilizarea Americii pe plan international.
Ma intreb cat de naiv e Trump sa creada ca dictatorul nord corean va semna ceva cu el vazand cat de lipsit de relevanta devine cuvantul Americii.
CRED ca interesul SUA in zona ar fi ca nici una dintre tarile enumerate de tine (Turcia, Arabia Saudita si Iranul) sa nu aiba prea multa putere si influenta in lumea araba, sa fie mentinut un echilibru. Mai cred ca, dupa analiza strategilor lui Trump (influentati de Israel), acordul tocmai denuntat ar fi condus la un Iran mult prea puternic, ar fi stricat echilibru in zona. Eu nu cred asta, ci spun ca aceasta concluzie a fost influentata de Israel, insa sunt convins ca SUA urmareste un echilibru de putere in Orientul MIjlociu intre statele musulmane care conteaza din acest punct de vedere(cele enumerate).
Cat priveste ogivele nucleare ale Iranului ele nu pot fi construite(cu acord sau fara acord) din simplul motiv ca Israelul va impiedica acest lucru bombardand in ultima instanta facilitatile nucleare Iraniene. Insa nici Israelul nu poate impiedica dezvoltarea programului de rachete Iranian, in sensul ca marile puterinu pot inchide ochii la ORICE face Israelul in zona utilizand direct forta. Dar iata ca Israelul a gasit o metoda de a impiedica Iranul sa dezvolte rachete determinand SUA sa aplice diin nou sanctiuni economice, deci reducand finantarea Iranului, si, prin ricoseu, determinand si alte state sa se alinieze pozitiei SUA.
Strategia SUA si a Israelului vizeaza slabirea regimului de la Teheran prin sanctiuni. Din nefericire istoria arata ca acestea nu au oprit nici Rusia, nici Coreea de Nord si nici Iranul din ambitiile lor. Acordul era realist si viabil cum au demonstrat inspectiile repetate, ar fi reprezentat o cale de a opri Iranul sa devina o putere nucleara. Ironia face ca dcizia SUA sa intareasca Iranul.
Exista insa o sansa ca acordul sa fie continuat fara SUA ceea ce ar avea un impact de imagine dezastruos pentru Trump personal si pentru SUA ca putere mondiala, ar transmite lumii mesajul ca SUA poate fi ignorata si ca deciziile mari de politica internationala se pot negocia fara America. Ar reprezenta o lovitura pentru prestigiul si forta SUA, in loc sa fie la masa negocierilor si sa influenteze deciziile strategice, ramane pe dinafara si se izoleaza.
Deja relatiile cu europenii sunt reci si China si Rusia vor profita de acest lucru, in loc ca blocul occidental sa ramana unit sufera fisuri din cauza politicii unilaterale a lui Trump. Optiunea atacarii Iranului de catre SUA si Israel ar fi catastrofala cu urmari pe tot mapamondul, nu numai in regiune.
SUA sub Trump a incetat sa mai inspire, nu mai e capabila sa influenteze decizii majore internationale, se izoleaza si lasa loc altor puteri sa se implice in problemele globale. Nimeni nu a urmat SUA in deciziile sale, cand Trump a parasit acordul de mediu, cand s-a retras din pactele economice, cand a mutat ambasada la Ierusalim, cand se retrage din acordul cu Iranul.
-------------------------------------------------------
Cred ca cu aceasta fraza ai pus degetul pe rana.
Dincolo de puterea militara si de puterea economica, SUA reusea sa se impuna in constiinta multor indivizi, cetateni ai Terrei, nu state, si sa-i inspire pe acestia in cerintele si exigentele lor fata de propriii lor politicieni prin modelul sau de societate si de politica externa care nu lovea cu pantoful in masa de negocieri ca URSS.
Acest lucru se pare ca America incepe sa-l piarda odata cu modelul mult prea tranzactional al lui Trump de a face politica.
Sa nu uitam, totusi, ca politica lui Trump , cel putin cea din Orientul Mijlociu, a nascut epigoni de calibru pe malurile Dambovitei - Viorica Dancila si Liviu Dragnea - care vor sa-i sufle premiul Nobel pentru Pace lui Trump. :))
Deci, cu analiza ta referitoare la politica externa a SUA, sunt, in mare, de acord.
Nu sunt de acord cu graba cu care Frantase erijeaza in portavocea UE si sare la gatul SUA la primul lor semn de slabiciune.
Cam așa și cu JCPOA - Obama a angajat ilegal SUA în tratat, fără a obține acordul Senatului SUA, necesar conform Constituției lor. Ca să dea cu fum peste această ilegalitate crasă, Obama a forțat și a obținut practic în aceeși zi cu semnarea tratatului o Rezoluție ONU de susținere a JCPOA. Cum ar veni, ONU e mai presus de legiuitorul din SUA. Poftim de-i explică asta americanului de rând, să vezi ce părere are.
Ce a facut Obama nu e ilegal, republicanii nu au atacat acordul la Curtea Suprema ca sa-l anuleze. Astea sunt simple jocuri politice si de imagine ale republicanilor. Pericolul este ca SUA sa devina impredictibila pe plan international, nimeni nu va mai avea incredere sa se angajeze in raport cu SUA daca exista riscul ca ulterior SUA sa nu-si mai respecte angajamentele.
https://www.hotnews.ro/stiri-international-22437235-retragerea-sua-din-acordul-nuclear-iranul-afecteaza-industria-aeronautica.htm
Trump signs $110 billion arms deal with Saudi Arabia on 'a tremendous day'
https://abcnews.go.com/Politics/trump-signs-110-billion-arms-deal-saudi-arabia/story?id=47531180
Sa-ti mai spun si ca Arabia Saudita e la cutite cu Iranul fiecare incercand sa obtina suprematia in zona ?
Adevarul este ca acordul era o sansa pentru oprirea ambitiilor nucleare ale Iranului. Acum totul este incert din cauza lui Trump.
Franta o stie, a jucat acest rol la un moment dat.
Daca te uiti la televiuzunea franceza sunt numai greve, sindicate, studenti si elevi in greva care ocupa universitati....pe scurt o tara care nu si-a trait propria istorie pe care masele si-au dorit-o dupa 1945 , adica socialism multilateral dezvoltat.
Dar imi spuneti si mie, concret, de e este bine ca a iesit Sua, va rog? Concret, nu prostiile ale cu “ era un acord rusinos.. era rau si nu era bine”.
Concret, a dezvoltat Iranul arme nucleare pe perioada acordului? Nu a respectat acordul?
Ca aia cu sponsorizatul terorismului e blabla. Arabia Saudita sponsorizeaza terorismul si nu vad SUA deranjate de asta.
Deci?
În plus, programul balistic a continuat nestingherit, nefiind supus termenilor acordului. Or, tehnologia balistică este o componentă la fel de importantă ca și tehnologia ogivelor nucleare în atingerea statutului de putere nucleară funcțională.
Suficient de concret pentru gustul dvs ?
Trump a vrut sa se asigure ca cei care vor continua sa faciliteze difereite aranjamente vor fi pedepsiti si logica este ca de fapt ajuta un inamic al USA - de aceea a considerat ca sunt necesare si masuri economice.
este un rationament relativ simplu - nu stiu de ce Macron nu il intelege si ca sa avem pardon cred ca nu sunt extrem de tare deranjati de aceste aranjamente dar trebuia sa fie un pic de zgomot anti USA. Penibil Macron
https://www.hotnews.ro/stiri-international-22437235-retragerea-sua-din-acordul-nuclear-iranul-afecteaza-industria-aeronautica.htm