​Politicienii secesionişti din Catalonia îl susţin din nou pe Carles Puigdemont ca şef al guvernului provincial, în ciuda avertismentelor Madridului, informează Reuters, citată deAgerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Puigdemont se află la Berlin, în aşteptarea unei decizii a justiţiei germane privind extrădarea sa în Spania, iar sâmbătă s-a întâlnit cu Eduard Pujol, purtător de cuvânt al grupului parlamentar Junts per Catalunya (Împreună pentru Catalonia) din legislativul regional de la Barcelona. Pujol a scris ulterior în reţeaua Twitter că deputaţii pro-independenţă doresc să voteze numirea lui Puigdemont ca preşedinte al cabinetului catalan, cel mai târziu pe 14 mai.

Guvernul Spaniei a organizat în decembrie anul trecut alegeri în Catalonia, încercând să oprească mişcarea pentru independenţă, dar separatiştii au reuşit să obţină din nou majoritatea, reaminteşte Reuters. Din octombrie, când Madridul a destituit guvernul regional catalan, Puigdemont a părăsit Spania. Premierul spaniol Mariano Rajoy a respins de mai multe ori posibilitatea unei guvernări autonome a Cataloniei de către un lider aflat în exil.

Vineri, legislativul provinciei a adoptat o lege care permite votul pentru un lider aflat în străinătate. Guvernul spaniol a anunţat deja că va contesta această prevedere.

Termenul-limită pentru formarea noului cabinet catalan este 22 mai, iar dacă demersul - al cincilea după ce Madridul a preluat guvernarea directă a Cataloniei - nu reuşeşte nici de această dată, Spania va impune noi alegeri.