În 2017, cheltuielile militare ruseşti au scăzut cu o cincime comparativ cu anul anterior, aceasta fiind prima reducere în termeni reali începând din 1998, din cauză că sancţunile şi blocajul economic forţează redistribuirea fondurilor acum în scădere. Miercuri, Institutul Internaţional de Cercetări pentu Pace din Stockholm a anunţat că, anul trecut, Moscova a cheltuit pentru armată US$66,35 miliarde, respectiv, 4,3% din PIB, cu 5,5% din PIB mai puţin decât în 2016, potrivit The Financial Times, citat de Rador.

Scăderea cheltuielilor relevă că Rusia a fost depăşită de Arabia Suadită, care a detronat-o astfel de pe poziţia a treia în topul ţărilor cu cele mai mari cheltuieli de ordin militar. Această scădere este totodată şi semnul cel mai clar de până acum al dificultăţilor economice întâmpinate de eforturile lui Vladimir Putin de a reimpune Rusia ca mare putere - un obiectiv pe care preşedintele rus l-a urmărit printr-o serie de probleme geopolitice create Statelor Unite.

Rusia şi-a sporit cheltuielile militare începând din 1999, odată cu venirea la putere a dlui Putin, iar cheltuielile în termeni reali au crescut cu 36% numai în ultimul deceniu. O bună parte din aceste investiţii a fost alocată modernizării armamentului, refacerii infrastructurii şi majorării soldei militarilor după deceniul din anii '90 care a urmat dezmembrării Uniunii Sovietice, când armata fusese neglijată.

Reînvierea armatei ruse a fost pusă la încercare în ultimii patru ani. După anexarea Crimeii la începutul anului 2014, Moscova a regizat revolta separatistă din estul Ucrainei, care a fost ţinută în viaţă prin sprijin cu armament, soldaţi şi logistică. Începând din septembrie 2015, forţele armate ruse au participat la războiul din Siria - o misiune care l-a ajutat pe preşedintele Bashar al-Assad să-şi recâştige controlul în cea mai mare parte din ţară.

Dar scăderea rapidă a preţurilor petrolului dn 2014 şi sancţiunle occidentale impuse Rusiei din cauza amestecului său în Ucraina - care a blocat finanţarea externă pe termen lung - l-au silit pe dl Putin să limiteze cheltuielile militare. Guvernul a ordonat primele reduceri de la bugetul oficial alocat apărării în 2016. La începutul acestui an, Kremlinul a anunţat că, în următorii cinci ani, bugetul va fi redus la mai puţin de 3% PIB.

Reducerile survin în timp ce dl Putin a promis o relaxare după greutăţile economice prelungite. După doi ani de recesiune în 2015 şi 2016, venitul real al unei familii a continuat să scadă până la începutul acestui an. Într-un discurs important ţinut înaintea realegerii sale din luna martie, dl Putin a promis să dubleze cheltuielile din sectorul sănătăţii, din cel al educaţiei şi pe cele legate de infrastructură pe parcursul celor şase ani ai mandatului său, care începe lunea viitoare.

Dl Putin s-a grăbit să reducă prezenţa militară a Rusiei în Siria după ce intervenţia Moscovei a făcut ca războiul să se întoarcă în favoarea dlui Assad. Dar intenţiile Moscovei de a se orienta spre operaţiunile umanitare şi de reconstrucţie au fost prejudiciate de eşecul tentativelor menite să ducă la o soluţionare politică a conflictului.