Polițiile europene și americană au destructurat principalele organe de propagandă a Statului Islamic

de N.O.     HotNews.ro
Vineri, 27 aprilie 2018, 19:12 Actualitate | Internaţional


Cladirea Europol
Foto: BitDefender
O ofensivă ”fără precedent” a poliţiei la nivel internaţional a permis paralizarea principalelor organe de propagandă online ale grupării Statul Islamic (SI), s-a felicitat vineri agenţia europeană de poliţie Europol, relatează News.ro, citând AFP.

”Am aplicat o mare lovitură capacităţilor SI de a-şi răspândi propaganda online şi de a radicaliza tinerii din Europa”, a declarat Rob Wainwright, directorul agenţiei europene specializate în lupta împotriva criminalităţii, citat într-un comunicat.

Operaţiunea - mulţumită colaborării între poliţiile americană şi din state UE - s-a desfăşurat miercuri şi joi şi a vizat în mod particular agenţia Amaq folosită de către islamişti radicali pentru a revendica atentate şi a-şi propaga îndemnurile la jihad. Este vorba despre ultima etapă a unei campanii lansate în 2015.

”Prin această acţiune de destructurare, vizând marile organe SI în domeniul media, ca Amaq, dar şi ca postul de radio al-Bayan, site-urile de ştiri Halumu şi Nashir, capacitatea SI de a-şi răspândi şi promova materialul terorist este compromisă”, se arată în comunicat.

”Dezmembrarea multinaţională şi simultană” a fost coordonată prin intermediul sediului Europol, la Haga, cu susţinerea Eurojust, unitatea de cooperare judiciară a Uniunii Europene (UE).
Operaţiunea a fost condusă de către procurorul federal al Belgiei, iar poliţiile naţionale au confiscat servere în Olanda, Canada şi Statele Unite, dar şi material numeric în Bulgaria, Franţa şi România.

”EFORT COORDONAT”

Poliţişti belgieni, bulgari, canadieni, francezi, olandezi, români, britanici şi americani au colaborat în acest ”efort menit să împiedice SI să-şi publice propaganda teroristă pe o perioadă nedeterimată”, precizează Europol.

”Obiectivul este destabilizarea puternică a aparatului de propagandă SI, identificarea administratorilor acestor servere şi închiderea serverelor utilizate în vederea difuzării propagandei SI”, a precizat parchetul federal belgian într-un comunicat.

Unitatea de luptă antiteroristă britanică a fost de asemenea implicată şi a identificat ”birouri mari de înregistrare de nume de domenii uzurpate de SI”.
Serviciile de informaţii electronice britanice (GCHQ) au anunţat deja la începutul lui aprilie că au degradat puternic capacităţile de postare online ale media SI.
La apogeul său, în 2015, când ”califatul” autoproclamat ocupa în Siria şi Irak un teritoriu de mărimea Italiei, activităţile de propagandă ale SI erau foarte diverse. Gruparea a fost mult timp bine reprezentată pe Twitter, până când noi reglementări au condus la închiderea celei mai mari părţi ale conturilor acesteia.

CÂNTECE RĂZBOINICE

Organizaţia extremistă posta de asemenea online reviste colorate, pline de ilustraţii, de relatări despre lupte, profeţii apocaliptice, manuale de fabricare de explozivi, mânuirea armelor şi articole care căutau să convingă musulmani din întreaga lume să se alăture ”califatului”.

Gruparea a postat online şi aplicaţii de smartphone şi un site de web specializat în "nasheed" - cântece războinice şi religioase intonate a capella.

Societăţile de producţie audiovizuale Al Furqan şi Al-Hayat realizau documentare de o calitate tehnică demnă de marile televiziuni, lăudând victoriile militare ale grupării, fufuzând mesajele audio şi video ale liderilor şi clipuri ce chemau voluntari internaţionali să se vină pe ”pământurile jihadului”.

Jihadiştii şi-au folosit agenţia Amaq, în 2016, pentru a revendica atentate în Orientul Mijlociu şi în alte părţi ale lumii, inclusiv atentate sângeroase la Paris, Bruxelles, Barcelona şi Berlin.

1310 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version