Oligarhul ucrainean Viktor Pinciuk a negat joi că i-ar fi plătit ilegal 150.000 de dolari lui Donald Trump pentru o intervenție la o conferință în 2015, care a atras atenția procurorului special Robert Mueller, scrie AFP.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

Procurorul, care anchetează ingerința rusească în alegerile prezidențiale americane din 2016, studiază această plată de 150.000 de dolari efectuată de fundația lui Viktor Pinciuk către cea a lui Trump, arată New York Times.

Interogată de AFP, fundația Pinciuk a confirmat că a plătit această sumă „la cererea” fundației Trump pentru o intervenție video de 20 de minute la conferința Yalta European Strategy (YES). Această conferință a fost organizată la Kiev în septembrie 2015 și care avea ca misiunea „promovarea unei apropieri între Ucraina și occident”.

"Invitarea liderilor internaționali în Ucraina pentru a conecta țara la Europa și la lume este o activitate centrală a YES", a afirmat purtătoarea de cuvânt a fundației, Natalia Vovk.

"Fundația nu a fost contactată de reprezentanți ai dl. Mueller", a precizat Vovk.

În apariția sa video la această conferință din Ucraina, trecută atunci aproape neobservată, Trump l-a criticat pe Barack Obama, în acea perioadă președinte al SUA, pentru politica față de Ucraina și Rusia.

Ca de obicei, Trump a denunțat pe contul său de Twitter încă un fake news din partea NYT.

"Comentatorul politic Doug Schoen și nu un om de afaceri ucrainean mi-a solicitat un scurs discurs telefonic (Skype), animat de Doug în Ucraina", a spus Trump.

La această conferință au fost invitate personalități precum fostul președinte american Bill Clinton, fostul premier britanic Tony Blair sau președintele turc Recep Tayyip Erdogan, pe atunci premier.

Pinciuk, al patrulea cel mai bogat om din Ucraina, potrivit Forbes, a plătit peste 13 milioane de dolari către fundația Clinton din 2006, potrivit NYT.