Donald Trump amenință cu un atac iminent, Rusia avertizează asupra „consecințelor grave”: prezumtivul atac chimic de la Douma sporește cu încă un grad riscul unei escaladări a conflictului cu multipli actori și interese adeseori divergente din Siria, scrie AFP.

Donald Trump si Vladimir PutinFoto: Agerpres/EPA

De la acest atac prezumtiv, soldat cu zeci de morți, sămbătă, în localitatea Douma, ultimul bastion rebel la porțile capitalei siriene, Washingtonul și capitalele occidentale amenință cu o ripostă militară iminentă împotriva regimului lui Bashar al-Assad, care și-a plasat armata în stare de alertă pentru următoarele trei zile.

Rusia, care neagă orice folosire a armelor chimice, și-a multiplicat declarațiile de susținere a aliatului său și a cerut o anchetă „imparțială”. De asemenea, Moscova a amenințat că eventuale atacuri ar avea „consecințe grave”.

De la începutul crizei, Moscova și regimul nu au încetat să acuze Washingtonul și puterile occidentale că vor un „pretext” pentru un atac în Siria.

Încă de la jumătatea lunii martie, șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a afirmat că rebelii sirieni pregătesc „provocări cu un recurs la arme chimice, în special în Ghouta estică".

Șeful statului major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, a amenințat cu „măsuri de ripostă” directe în cazul unei amenințări pentru viața soldaților ruși din Siria.

Deși riscul unei escaladări militare în Siria pare mai ridicat ca niciodată, o confruntare directă este puțin probabilă între Moscova și Washington, care par să prefere schimburile de cuvinte și altercațiile prin interpuși, cred experții ruși interogați de AFP.

"Moscova înțelege bine că o lovitură (împotriva forțelor americane) va antrena o ripostă și nu e sigur că Rusia va ieși învingătoare dintr-un astfel de conflict", explică analistul specializat în conflictul sirian Alexei Malashenko.

"Rusia riscă să piardă aliați precum Turcia sau chiar Assad”, a adăugat el.

Razboi prin procură

În aprilie 2017, Donald Trump a bombardat o bază militară siriana, ca ripostă la un atac cu gaz sarin imputat regimului și care a ucis peste 80 de civili, fără să atragă altă replică din partea Moscovei în afara unor proteste.

Armatele rusă și americană fac schimb de informații în Siria în cadrul acordurilor care vizează evitarea incidentelor.

Lupta în jurul Siriei între Moscova și Washington se duce întâi la ONU, unde cele două puteri au prezentat proiecte de rezoluții în vederea unei anchete.

"Anunțurile rusești indică faptul că Moscova nu intenționează să privească pasiv la ce se întâmplă și să se mulțumească cu simple anunțuri în caz de acțiuni militare”, spune expertul rus Boris Dolgov.

Dolgov crede ca SUA vor prefera să acționeze prin „actori terți” pentru a evita o confruntare directă cu Moscova, pe care o consideră „improbabilă”.

Conflictul sirian a devenit și mai complex prin implicarea puterilor mondiale care susțin facțiuni diverse și triburi locale.

Exemplu recent al riscurilor de confruntare prin procură: în februarie, cel puțin 5 ruși, angajați ai unei societăți paramilitare private, au fost uciși și alți zeci răniți în urma unor lovituri americane în Siria, potrivit bilanțului oficial al Moscovei. Presa a vorbit despre zeci de morți.

Situația este cu atât mai tensionată cu cât Moscova și Washingtonul au ales ca strategie prezentarea forței militare, între anunțul lui Vladimir Putin legat de noile sale arme „invincibile” și adoptarea de către Statee Unite a unei doctrine care prevede folosirea de arme nucleare cu putere redusă.