Relieful oceanic - cartografiat doar in proporție de 15%

de Cosmin Orasanu     HotNews.ro
Joi, 5 aprilie 2018, 23:43 Actualitate | Internaţional


harta subacvatica
Foto: YouTube
Suprafața de pe fundul oceanelor nu este plată și acoperită cu nisip-relieful acesteia este cel puțin la fel de divers ca cel de deasupra apei, constând în văi adânci și munți imenși. Cartografierea acestei întinderi este o adevărată provocare, scrie BBC.

În 2017, o echipă de experți din toate colțurile lumii, unită în cadrul organizației non-profit General Bathymetric Chart of the Oceans (Gebco), a lansat primul efort de a crea o hartă completă a oceanelor lumii.

Doar 15% din oceanele pământului sunt cartografiate. Apropiindu-vă, de exemplu, în Google Earth, de mijlocul Pacificului, veți găsi o reprezentare a suprafeței oceanului generată cu ajutorul unor algoritmi: rezoluție scăzută, indirectă, adesea inexactă.

Relieful de sub apele Terrei joacă un rol extrem de important în ecosistem. Culmile și văile subacvatice determină tiparele meteorologice și curenții oceanici; topografia marină influențează gestionarea pescuitului, industrie care alimentează milioane de oameni; mile de cablu subacvatic conectează miliarde de oameni la internet; munții submarini oferă protecție împotriva pericolelor de coastă precum tsunami sau uragane, și ar putea oferi indicii privind migrarea preistorică a continentului sudic al pămantului.

Însă descoperirile subacvatice ce urmează a fi făcute nu sunt de interes doar pentru cartografi sau cercetători marini. La mare adâncime de suprafața oceanului zace o comoară îngropată: metale prețioase, elemente rare din tabelul periodic, țiței și diamante-bogății care au rămas inaccesibile, până acum, chiar și celor mai cutezători prospectori.

1018 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version