Urmărită pentru revoltă, acest fost ministru catalan intenționa să se predea autorităților locale după arestarea lui Carles Puigdemont, duminică în Germania. Fost lider separatist catalan, Clara Ponsati, vizată de un mandat european de arestare eliberat de Madrid, s-a predat miercuri (28 martie) poliției din Scoția, unde se autoexilase, porivit news.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Fostul ministru catalan al Învățământului, care a sosit dimineață la secția de poliţie St.Leonard din Edinburgh, urma să ajungă într-o instanță din capitala scoțiană în cursul zilei, a anunţat avocatul său, Aamer Anwar. Urmărită pentru revoltă, Clara Ponsati intenționase să se predea autorităților locale după arestarea de către poliția germană, a fostului președinte al independenței catalane, Carles Puigdemont. Acuzaţia de rebeliune este pasibilă de treizeci de ani de închisoare în Spania.

Acest cap de acuzare este controversat deoarece presupune o "revoltă violentă", care, potrivit multor jurişti, nu a avut loc niciodată. Clara Ponsati dorește să "se apere energic" împotriva acestor acuzații pe care le respinge și care sunt, potrivit ei, o "persecuție politică", a adăugat avocatul său. Ea susține că instanțele spaniole nu îi pot garanta drepturile. Ca și alți lideri catalani, Clara Ponsati s-a autoexilat la Bruxelles pe 30 octombrie, după punerea Cataloniei sub tutelă, decisă de Madrid ca răspuns la declarația unilaterală de independență a regiunii din 27 octombrie.

Recent, ea s-a mutat în Scoția unde lucrează pentru Universitatea St Andrews (Coasta de Est) ca profesoară de economie și unde a primit sprijin din partea membrilor Partidului Naționalist Scoțian (SNP), care împărtășește aspirațiile separatiștilor catalani.