Liderii Japoniei și Coreii de Nord ar putea organiza un summit la începutul lunii iunie, potrivit informațiilor apărute în ziarul japonez Asahi, scrie Reuters. Japonia intenționează să organizeze un summit cu peninsula nord-coreeană, pentru a discuta despre cetățenii japonezi răpiți de agenții nord-coreeni acum zeci de ani.

Shinzo Abe/ Kim Jong-unFoto: Wikipedia

Guvernul nord-coreean a informat liderii Partidului Muncitoresc coreean despre posibilitatea organizării unui summit cu Japonia, scrie ziarul, citând o sursă nord-coreeană.

"Guvernul japonez și-a exprimat dorința de a organiza un summit între cele două țări", se arată în articolul publicat în Asahi.

Guvernul japonez a confirmat faptul că a ținut legătura cu peninsula nord-coreeană, însă a refuzat să ofere mai multe detalii despre informațiile apărute în presă.

"Am comunicat cu nord-coreenii cu diferite ocazii și prin diferite mijloace, dar aș dori să nu mai ofer alte detalii", a declarat secretarul general al Japoniei, Yoshihide Suga, în cadrul unei conferințe de presă.

O sursă guvernamentală japoneză a declarat pentru Reuters, la jumătatea lunii martie, că Japonia intenționează să organizeze un summit cu peninsula nord-coreeană, pentru a discuta despre cetățenii japonezi răpiți de agenții nord-coreeni acum zeci de ani.

Japonia intenționează să discute despre cetățenii răpiți de agenții coreeni între anii 1970 și 1980.

"O rezoluție privind răpirea și programul nuclear este principala politică a Japoniei. Coreea de Nord trebuie să acționeze conform spuselor", a declarat Abe.

Premierul japonez, Shinzo Abe, a precizat că nu va avea liniște până când cele 13 persoane pe care Coreea de Nord a recunoscut că le-a răpit se vor întoarce în țara lor. Răpirile au devenit un reper important în cariera lui Shinzo Abe.

Abe consideră criza nord-coreeana că fiind cea mai mare problemă de securitate cu care s-a confruntat Japonia de la al Doilea Război Mondial.