Turcia nu va lua măsuri împotriva Rusiei - căreia Marea Britanie îi atribuie responsabilitatea pentru otrăvirea pe teritoriul sau a unui fost agent dublu - "pe baza unei acuzații", a declarat președintele Recep Tayyip Erdogan, citat miercuri de presă turcă, potrivit AFP.

Recep Tayyip ErdoganFoto: Agerpres/AP

Aceste declarații vin în contextul în care Statele Unite, mai multe țări ale Uniunii Europene, precum și NATO - din care Turcia face parte din 1952, au expulzat săptămâna această, într-o manieră coordonată, zeci de diplomați ruși.

"Nu intenționăm să luăm măsuri similare doar pentru că unele țări au luat măsuri pe baza unei acuzații", a afirmat Erdogan, conform unor declarații transmise miercuri de cotidienele Hürriyet și Yeni Safak.

"Nu se pune absolut deloc problema că noi să acționăm la fel că ei", a adăugat președintele turc, răspunzând întrebărilor jurnaliștilor la revenirea din Bulgaria, unde s-a întâlnit luni cu șefii Consiliului European, Donald Tusk, și Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Turcia, care deține cea de-a două armata, că număr, din cadrul NATO, a rămas relativ tăcută cu privire la acest caz Skripal, care a determinat Londra și pe aliații săi să facă, într-un mod spectaculos, un front comun împotriva Moscovei, care la rândul sau neagă orice implicare.

Serghei Skripal, un fost agent dublu rus care locuia în Marea Britanie, și fiica să Iulia au fost otrăviți cu o substanță neurotoxica pe 4 martie, la Salisbury, în sud-vestul Angliei.

Luni, Ministerul turc al afacerilor externe a "condamnat" atacul, fără a menționa însă Moscova. La scurt timp după aceea, purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, a precizat că Ankara "nu intenționează să ia nicio decizie împotriva Rusiei".

Erdogan are relații călduroase cu președintele rus Vladimir Putin, în timp ce legăturile Turciei s-au deteriorat în schimb cu majoritatea țărilor occidentale de un an și jumătate.

Putin este de altfel așteptat în Turcia la începutul lunii aprilie, împreună cu omologul sau iranian Hassan Rohani, pentru un summit consacrat Siriei, dosar asupra căruia Ankara și Moscova și-au consolidat cooperarea în ultimele luni.