China și Statele Unite au început negocieri în culise pentru a îmbunătăți accesul companiilor americane pe piața internă chineză, scrie duminică Wall Street Journal, citat de Rador.

Steven MnuchinFoto: Wikipedia

Aceste discuții vin după zile tensionate care au înviat spectrul unui război comercial între primele două puteri economice mondiale. Ele se referă la diferite sectoare printre care industria prelucrătoare și serviciile financiare, afirmă cotidianul mediului de afaceri american citând surse anonime.

Negocierile sunt purtate de secretarul Trezoreriei, Steven Mnuchin, și reprezentantul pentru comerț Robert Lighthizer din partea americană și de Liu He, “țarul” economiei în China. Dnii Mnuchin și Lighthizer au trimis o scrisoare săptămâna trecută dlui Liu, în care cer Beijingului să reducă taxele impuse automobilelor americane, să cumpere mai mulți semiconductori americani și să permită un acces lărgit al companiilor americane la sectorul financiar chinez.

Mnuchin intenționează de altfel să facă o călătorie la Beijing pentru a finaliza aceste negocieri, mai afirmă Wall Street Journal. “Sunt de un optimism prudent privind posibilitatea unui acord, dar dacă nu reușim, vom aplica taxele”, a afirmat dumincă dl Mnuchin, pe canalul Fox News.

Donald Trump a anunțat joia trecută că Statele Unite vor impune noi taxe pe importurile chinezești de circa 60 de miliarde de dolari, o știre care a zguduit piețele financiare.

De a doua zi, China a răspuns dezvăluind o lista de 128 de produse pe care va aplica taxe vamale de 15% și 25% în caz de eșec al negocierilor dintre cele două țări. În total, aceste noi taxe s-ar putea referi la importuri chinezești de 3 miliarde de dolari.

China face apel la Statele Unite să “înceteze cu intimidarea” în domeniul economic

“Era cedării economice a încetat”, s-a felicitat săptămâna trecută vicepreședintele american, Mike Pence. “Ar fi fost mai potrivit să se spună că e timpul să înceteze intimidarea și hegemonia economică a Statelor Unite”, a reacționat Hua Chunying, o purtătoare de cuvânt a ministerului chinez al Afacerilor Externe, suliniind totuși că ușa negocierilor rămâne “larg deschisă”, potrivit Rador, care citează Le Soir.