Seful diplomatiei poloneze a reafirmat miercuri dreptul tarii sale de a reforma justitia asa cum doreste, "deplangand" recursul de catre Uniunea Europeana la o procedura inedita care poate duce la sanctiuni, scrie AFP.

Jacek Czaputowicz, care prezenta in fata Parlamentului viziunea sa asupra politicii externe a Varsoviei, a confirmat astfel implicit ca raspunsul polonez la recomandarile Bruxellesului, transmis cu o zi in urma, nu anunta modificari notabile in controversatele reforme.

Executivul european a activat la sfarsitul lui decembrie faza preliminara a articolului 7 din tratatul UE care poate duce, teoretic, la suspendarea drepturilor de vot ale tarii vizate in cadrul Uniunii.

"Aparam dreptul nostru de a efectua reformele sistemului judiciar conform asteptarilor polonezilor", a spus el.

Aceste reforme nu incalca principiile statului democratic de drept, ci, dimpotriva, le intaresc, a argumentat acesta.

Polonia se opuni, a subliniat ministrul polonez, de conditionarea acordarii de fonduri europene de respectarea statului de drept.

"Statul de drept este pentru noi o valoare pretioasa (...) dar ne temem cu toate acestea ca anumite criterii nebuloase pot conduce la o limitare arbitrara a drepturilor tarilor membre", a sustinut ministrul, adaugand ca experienta procedurii deficitului excesiv arata ca acest gen de instrument nu se aplica in mod obligatoriu tuturor tarilor.