Armata israeliana a recunoscut, miercuri, ca a atacat si distrus, cu peste 10 ani in urma, un presupus reactor nuclear secret sirian, in cursul unei operatiuni aeriene, potrivit AFP.

Faptul ca Israelul s-a aflat in spatele acestui atac impotriva instalatiei de la Al-Kibar din provincia Deir Ezzor era cunoscut, dar este pentru prima data cand aceasta tara isi asuma in mod deschis responsabilitatea.

Aceasta recunoastere coincide cu o multiplicare a avertismentelor Israelului fata de o consolidare a prezentei militare iraniene in Siria, tara devastata de razboi, si a unor indemnuri de a corecta sau anula acordul incheiat de catre marile puteri cu Iranul in legatura cu activitatile nucleare ale Republicii islamice.

Presedintele american Donald Trump le-a dat un ultimatum europenilor sa remedieze "teribilele lacune" si acest acord incheiat in 2015, pana pe data de 12 mai.

Posibilitatea unui atac israelian asupra instalatiilor nucleare iraniene a facut mult timp obiectul unor intense speculatii. In 1981, Israelul a bombardat reactorul nuclear iranian de la Osirak, in ciuda opozitiei Washingtonului.