Problema capacitatii excedentare de productie a otelului trebuie tratata intr-un forum global, pentru a evita escaladarea disputelor comerciale, a afirmat marti seful Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE), Angel Gurria, ca reactie la planurile presedintelui american Donald Trump de a introduce tarife pentru importurile de otel si aluminiu ale Statelor Unite, transmite news.ro, care citeaza Reuters.

Liderii G20 au infiintat Global Forum on Steel Excess Capacity (Forumul Global pentru Capacitatea Excedentara a Otelului) in septembrie 2016 si au insarcinat OCDE cu facilitatea activitatii acestuia.

"Asa cum s-a dovedit in repetate randuri in trecut, avem nevoie de solutii globale la problemele globale - acesta este motivul pentru care exista Global Forum on Steel Excess Capacity. Dar trebuie ca eforturile acestuia sa fie accelerate", a afirmat Gurria intr-un comunicat.

El a adaugat ca forumul, care include membrii G20 si ai OCDE, "trebuie sa ia masuri rapide si tangibile in 2018", precizand ca o intalnire ministeriala este planificata in luna iunie.

Capacitatea globala de productie a otelului a scazut cu 1% in 2017, din cauza reducerii in unele state producatoare din Asia, dar inca depaseste cu mult cererea, a anuntat separat comisia pentru otel a OCDE.

China, cel mai mre producator de otel din lume, a anuntat luna trecuta ca intentioneaza sa isi atinga obiectivele de reducere a capacitatii de productie a otelului cu doi ani mai devreme decat a planificat.

"Aceasta ajustare modesta este inca insuficienta pentru a atenua capacitatea excedentara globala - cererea ar avea necvoie de peste 30 de ani pentru a absorbi actualul nivel al capacitatii excedentare", se arata in comunicatul comisiei pentru otel a OCDE, dupa o intalnire la Paris.

"Noi proiecte de investitii continua sa aiba loc la nivel mondial, iar capacitatea mondiala de productie a otelului ar putea creste cu 2% in perioada 2018-2020, in absenta unor noi inchideri", potrivit comisiei.

Comisia pentru otel este un organism al principalilor membri ai OCDE, separat de forumul global.