In Italia, amenintarea terorismului jihadist este "concreta si actuala". Tara este "obiectul activitatii propagandiste ostile a Daesh si continua sa fie prezente pe teritoriul sau persoane radicalizate - printre care "islamonauti italofoni" - sau oricum supusi la procese de radicalizare", informeaza raportul anual al serviciilor secrete italiene prezentat marti. In special, agentii 007 semnaleaza "pericolul reprezentat de extremistii locali, motivati de "regizorii terorii", potrivit Rador, care citeaza Il Messaggero.

Serviciile secrete amintesc, de asemenea, si "rolul important pe care Italia il ocupa dintotdeauna in imaginatia si in narativa jihadista". Raportul citeaza, apoi, doua cazuri emblematice pentru forts persuasiva a propagandei jihadiste, capabila sa starneasca derive violente in persoane aparent integrate, dar care in realitate cad prada instabilitatii emotionale si disocierii de identitate si religioase": cazul italo-marocanului membru al gruparii responsabile de atacurile de la Londra din 3 iunie si al italo-tunisianului care, pe 18 mai, la Milano, a agresat un politist in Gara Centrala. O atentie deosebita este rezervata fenomenului foreign fighters (estimarile indica faptul ca 129 foreign fighters au avut de-a face cu Italia).

In 2017, nu s-au inregistrat noi plecari de pe teritoriul national spre teatrele de razboi. Agentii 007 semnaleaza, apoi, propaganda Daesh care publica mesaje ostile si in italiana /.../. Serviciile secrete italiene sustin ca, in timp ce scade numarul debarcarilor din Libia (-34% in 2017 fata de 2016), sunt in crestere debarcarile dinspre Tunisia (+492%) si din Algeria (+70%). Agentii 007 mai afirma ca "scaderea neta a fluxurilor provenite din Libia nu poate indica inca o inversare definitiva a tendintei, din cauza flexibilitatii retelelor criminale".

Raportul serviciilor secrete evidentiaza, apoi, necesitatea de a indrepta atentia spre "campaniile de influenta care, incepand prin difuzarea online a informatiilor furate prin intermediul atacurilor cibernetice, au ca scop conditionarea orientarii si sentimentului opiniei publice, mai ales atunci cand aceasta este chemata la urne". Raportul vorbeste despre "amenintare hibrida" si prevede o crestere de acest tip a riscurilor, "in special in apropierea pasajelor cruciale pentru sistemele democratice".