Cercetatori japonezi au anuntat ca au dezvoltat o metoda de cultura foarte rapida a foliculilor capilari care ar putea permite, in timp, eradicarea calvitiei sau remedierea pierderilor parului provocate de chimioterapie sau de anumite boli, scrie AFP.

Studiul lor a folosit doua tipuri de celule plasate in mici recipiente de silicon pentru a cultiva "germeni de folicul de par" in care firul de par se naste si este hranit.

Echipa nipona, condusa de profesorul Junji Fukuda de la Universitatea nationala din Yokohama, a reusit sa cultive 5.000 de "germeni" in cateva zile.

Aceasta metoda este prezentata ca un mare avans in raport cu tehnicile laborioase folosit in prezent si care reusesc sa creeze doar circa 50 de astfel de germeni o singura data.

Testele pe oameni nu sunt avute in vedere inainte de 5 ani dar cercetatorii sunt convinsi ca aceasta tehnica ar putea fi folosita pentru reconstituirea parului pierdut.

"Clinicile specializate folosesc adeseori parul din zona din spate a capului pentru a-l planta pe zonele frontale fara par. Problema este ca acest lucru nu sporeste volumul total de par", a explicat Fukuda.

Tratamentele actuale pot incetinit caderea parului, dar nu reusesc sa inverseze procesul, a adaugat acesta.

Un nou tratament care sa foloseasca aceasta tehnica ar putea fi disponibil in zece ani, a estimat profesorul.