Diviziunile din randurile separatistilor din Catalonia au iesit la lumina, marti, dupa decizia presedintelui parlamentului catalan, un separatist, de a intrerupe sedinta de investire a lui Carles Puigdemont, considerata ilegala de catre Curtea Constitutionala. "Sesiunea plenara de astazi (...) este amanata", a declarat Roger Torrent de la Partidul ERC (Stanga Republicana din Catalonia), fara a preciza alta data, potrivit Rador care citeaza La Libre.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

Anterior, el a lansat o diatriba impotriva Curtii Constitutionale, declarand ca presedintele demis al Cataloniei are "toate drepturile" de a fi un candidat.

Apoi, el a asigurat ca amanarea a avut drept scop sa apere desfasurarea unei dezbateri de investitura cu "toate garantiile" pentru Carles Puigdemont, cu alte cuvinte fara riscul arestarii. El a anuntat ca le-a cerut avocatilor parlamentului sa-si prezinte argumentele in acest sens in fata Curtii. Guvernul a salutat amanarea, declarand ca "a impiedicat ca democratia sa fie ridiculizata".

In schimb, aceasta intarziere a provocat bruiaje pe celelalte doua liste independentiste.

"Decizia presedintelui Torrent nu a facut obiectul consultarilor grupului Impreuna pentru Catalonia", a declarat aceasta formatiune, condusa de Carles Puigdemont, intr-un comunicat. Purtatorul de cuvant al Candidaturii pentru Uniunea Populara (CUP, separatist de extrema-stanga), Carles Riera, a calificat decizia drept o "greseala politica grava". "Trebuie sa inceapa un nou ciclu de mobilizare si neascultare civila", a amenintat el. Intre timp, cateva mii de separatisti, unii purtand masti cu Puigdemont, au demonstrat in fata parlamentului.

"Puigdemont este presedintele nostru (...), poporul si-a ales liderul", a asigurat pentru AFP Jose Anaya, un pensionar in varsta de 72 de ani, purtand masca si steagul independentist rosu, auriu, albastru si alb.

Pana la sfarsitul dupa-amiezii, cateva sute dintre ei au reusit sa patrunda in parcul din jurul cladirii, care era inchis pentru public din motive de securitate si s-au adunat in spatele barierelor care blocau accesul in cladire fata in fata cu politia.

De trei luni, Puigdemont, demis de Madrid si instalat la Bruxelles, scapa de urmarirea penala a justitiei spaniole. El ramane singurul candidat pentru conducerea acestei regiuni de 7,5 milioane de locuitori.

Roger Torrent nu a furnizat niciun detaliu cu privire la urmarea evenimentelor. Presedintele Parlamentului si membrii biroului sau, insarcinati cu ordinea de zi, risca urmarirea penala daca vor ignora decizia Curtii Constitutionale care a incadrat strict sedinta, astfel incat aceasta sa fie aproape imposibil de tinut.

Curtea, sesizata de guvernul central, a anuntat ca, in cazul unei investiri la distanta, votul nu ar fi valabil. Ea a considerat ca Puigdemont trebuia sa solicite inainte judecatorului Curtii Supreme care se ocupa de anchetaa care il vizeaza autorizarea de a se prezenta in fata camerei, autorizare pe care magistratul le-o refuzase deja altor trei lideri incarcerati. Totusi, Curtea le-a lasat partilor 10 zile sa-si prezinte argumentele.

Noul conflict judiciar vine dupa trei luni de la proclamarea unilaterala a independentei votata in parlament pe 27 octombrie 2017.