Emanuel Macron a avut un efect mai mult decat benefic asupra economiei franceze care a inregistrat in 2017 cea mai buna performanta de crestere din 2011 si pana in prezent, de 1,9%, intr-un context european de accelerare generala a PIB-ului, context care a facut ca zona euro sa atinga recordul deceniului: +2,5 procente, depasind astfel cele mai optimiste previziuni ale Comisiei UE, potrivit Rador care citeaza Il Sole.

HotNews.roFoto: Hotnews

Performanta franceza

Cifrele publicate marti sunt cele preliminare pentru al patrulea trimestru din 2017 si intregul an care de-abia s-a incheiat. Institutul de Statistica francez (ISEE) a observat ca PIB-ul a 0,6% fata de trimestrul precedent, fapt care duce la cresterea anuala la 1,9%.

Ministrul finantelor, Bruno Le Maire, a subliniat faptul ca acest rezultat a fost atins si datorita contributiei pozitive a consumului si a increderii firmelor din momentul in care Emmanuel Macron a preluat mandatul de la Elysee, cu un program reformist deosebit de atent la nevoile oamenilor de afaceri. Si, de fapt, chiar din investitiile in industria manufacturiera (si din balanta comerciala) au sosit cele mai puternice contributii din cel de-al patrulea trimestru, in timp ce consumul, in ciuda faptului ca este in crestere, a incetinit usor.

Toate meritele apartin tanarului presedinte, care a beneficiat in parte si de reducerea taxelor, masura adoptata de guvernul precedent. Macron va putea exploata asadar fara nicio umbra de indoiala momentul pozitiv al economiei franceze pentru a consolida agenda interna si a promova revigorarea zonei euro, obiecticul principal al viziunii sale europeniste. Urmand ca - in prezenta unei tendinte care va continua si in 2018, potrivit ministrului Le Maire - sa inceapa sa reduca deficitul la parametrii de 3%: bugetul francez a estimat pentru 2017 o crestere mai mica, de doar 1,7%.

UE intrece SUA

Primele estimari facute la 11 ianuarie 2018, arata ca in anul 2017, cresterea din Germania a fost de 2,2%, adica cea mai buna din ultimii sase ani.

In ceea ce priveste Europa, datele preliminare furnizate de Eurostat, au observat la sfarsitul anului 2017 o crestere a PIB-ului conjunctural de 0,6%, cu revizuirea in sens ascendent in cel de-al treilea trimestru. Totusi si in acest caz, cele mai importante cifre sunt cele anuale, iar din acest punct de vedere s-a inregistrat o crestere a PIB-ului de 2,5%, aceasta fiind cea mai buna performanta din 2017, cand economia a inregistrat o expansiune de 3%. Este al doilea an cand cresterea economica din zona euro este mai buna decat cea din SUA, unde s-a inregistrat o crestere de doar 2,3%. In afara contributiei franceze, trebuie semnalata si cea germana (+ 2,2%) si cea a Spaniei de + 3,1%, al patrulea an consecutiv de crestere.

Potrivit majoritatii analistilor, perspectivele pentru anul 2018 continua sa ramana bune. Dupa anii de declin sau de stagnare urmati de criza datoriilor suverane, zona euro pare sa fi devenit din nou - cu contributia fundamentala a politicii monetare expansive a BCE - un pilon al economiei mondiale.

Insa, potrivit BBC, o scurgere de documente guvernamentale sugereaza ca economia Marii Britanii va creste intr-un ritm mai lent dupa iesira din UE, indiferent de intelegerile pe care le-ar face cu Bruxellesul

Potrivit concluziei acestor documente, este probabil ca, in urmatorii 15 ani, cresterea economica a Marii Britanii sa fie mai mica decat daca ar ramane in UE. Documentul, comentat de BuzzFeed, sugereaza ca aceasta crestere va fi cu 2-8 procente mai mica decat previziunile facute pe urmatorii 15 ani pentru trei scenarii diferite: continuarea acceptarii regulilor pietei unice, negocierea unei intelegeri de comert liber si parasirea UE fara nicio intelegere.

Sursa guvernamentala afirma ca au fost analizate doar optiunile imediat disponibile. Oficialii nu au apreciat efectele unui acord special, care ar acoperi servicii comerciale si financiare, scenariul preferat al guvernului.