Parchetul general spaniol a anuntat ca va cere un nou mandat european de arestare pe numele lui Carles Puigdemont, daca acesta se va deplasa, luni, in Danemarca, unde ar urma sa participe la o dezbatere la Universitatea din Copenhaga, relateaza News.ro, citand agentia Belga.

Carles PuigdemontFoto: president.cat

"Parchetul va actiona imediat pentru a-i cere judecatorului Curtii Supreme sa activeze mandatul european de arestare pentru a le cere autoritatilor daneze arestarea inculpatului", se arata intr-un comunicat al Parchetului din Spania.

Potrivit grupului parlamentar "Impreuna pentru Catalonia", Puigdemont ar urma sa participe luni la dezbaterea "Catalonia si Europa la intersectia cailor democratiei?", la Universitatea din Copenhaga.

Sambata, Parchetul general l-a avertizat pe Carles Puigdemont ca imunitatea sa in calitate de deputat nu va impiedica arestarea sa daca el va reveni in Spania din Belgia pentru a fi investit sef al Guvernului catalan.

Carles Puigdemont a plecat la sfarsitul lunii octombrie 2017 in Belgia, cu putin timp inainte de a fi inculpat de justitia spaniola pentru "revolta", "razvratire" si "deturnare de fonduri", ca urmare a proclamarii pe 27 octombrie, la Barcelona, a unei "Republici catalane", ramasa fara efect si urmata de punerea sub tutela a regiunii. Reales deputat regional pe 21 decembrie, Puigdemont este singurul candidat la functia de sef al Guvernului catalan.