Printr-un verdict pronuntat luni, un tribunal din Barcelona a hotarat ca partidul fostilor presedinti nationalisti ai Cataloniei, Carles Puigdemont si Artur Mas, Convergenta Democratica din Catalonia (CDC), a fost finantat ilegal. Potrivit hotararii instantei, CDC a primit cel putin 6,6 milioane de euro de la grupul spaniol de constructii si servicii Ferrovial "in schimbul atribuirii garantate a anumitor lucrari publice", potrivit Rador care citeaza La Libre.

HotNews.roFoto: Hotnews

Izbucnit in 2009, scandalul a alimentat suspiciunile de coruptie impotriva partidului nationalist care a guvernat regiunea zeci de ani si s-a angajat intr-un mars spre independenta la sfarsitul anului 2012, mars care s-a incheiat la sfarsitul lunii octombrie cu proclamarea unei republici moarte in fasa. Pentru a-si reabilita imaginea, partidul a renascut in 2016 sub numele PDeCAT (Partidul Democrat European Catalan).

Saptamana trecuta, Artur Mas, liderul Cataloniei din 2010 pana in 2016, a parasit conducerea partidului - o decizie pe care criticii sai o pun pe seama acestei afaceri judiciare. Potrivit instantei, Ferrovial si CDC au negociat un comision de 4% din totalul achizitiilor publice obtinute, care a fost impartit intre partid (2,5%) si cei doi lideri principali ai fundatiei Palatului Muzicii. CDC nu este acuzata ca persoana juridica, dar va trebui sa predea suma de 6,6 milioane de euro obtinuta ilegal. Fostul sau trezorier, Daniel Osacar, a fost condamnat la patru ani si jumatate de inchisoare.