Cand militantii factiunii radicale Statul Islamic au cucerit ruinele asiriene de la Nimrud, din nordul Irakului in 2014, i-au ordonat lui Muhammad Said sa se retraga din postul sau de garda. Said i-a intrebat ce vor face. Raspunsul: vor distruge. Teroristii au zdrobit atunci taurul inaripat simbolic de la palatul lui Ashurnasirpal, rege din secolul IX i.Hr. Locuri care supravietuiau de mii de ani au disparut, potrivit Rador care citeazaFolha.

"Stiam fiecare centimetru din aceste ruine", declara Said pentru "FOLHA ONLINE" in fata sitului, acum inconjurat de armata irakiana. "Tristetea a fost atat de profunda, incat mi-a rapit cuvintele".

Nimrud este doar un exemplu al vastului patrimoniu distrus de SI, care promoveaza o viziune radicala asupra islamului, interzicand simbolurile si respectul fata de artefacte arheologice. Guvernul irakian a recuperat controlul asupra tuturor acestor situri, inclusiv asupra ruinelor capitalei asiriene, Ninive, la Mosul, dar nu are un plan de restaurare a acestora - fapt ce ar trebui sa fie o prioritate potrivit unor arheologi.

Pe langa distrugerea ruinelor, SI a negociat pe piata neagra obiecte precum cele care au disparut din muzeul de la Mosul. Autoritatile internationale depun deja eforturi pentru a le depista si pentru a le returna. "Militantii mi-au oferit 20% din venitul din contrabanda daca i-as ajuta sa identifice artefactele", afirma Said, care a fost, de asemenea, ghid turistic pentru rarii vizitatorii. "Nu am acceptat si am fugit".

Chiar daca obiectele vor fi recuperate, paguba inlaturarii lor din straturile de pamant din care faceau parte - care contribuie la identificarea perioadei si a utilizarii lor - este ireversibila. "Contextul arheologic este pierdut pentru totdeauna", afirma franceza Aline Tenu.

Echipa lui Tenu de la Centrul National pentru Cercetare Stiintifica lucra din 2012 in nord-estul Irakului. Misiunea, intrerupta de aparitia SI, s-a oprit din nou in luna octombrie, odata cu criza politica din regiunea kurda. Tenu facea sapaturi acolo in straturi datand din mileniul III i.Hr., recuperand zeci de inscriptii cuneiforme.

"Nordul Irakului este extrem de important pentru arheologie", afirma aceasta. "Exista campia unde se aflau capitalele asiriene, cu date fascinante despre antichitate".

Unul dintre simbolurile campaniei SI impotriva istoriei irakiene a fost distrugerea moschei construite in locul despre care traditia locala spune ca ar fi mormantul profetului Iona. Explozia acestui templu din Mosul in 2014 a fost filmata.