Parlamentul din Bulgaria a adoptat, miercuri, o lege anticoruptie, cu zece zile inaintea de preluarea presedintiei Consiliului Uniunii Europene, insa presedintele Rumen Radev a anuntat ca nu este de acord cu prevederile acesteia si ca o va bloca prin veto, informeaza news.ro care citeaza Reuters.

Comisia Europeana a criticat in repetate randuri Bulgaria pentru faptul ca autoritatile nu reusesc sa-i ancheteze si sa-i condamne pe oficialii corupti si ca nu si-a revizuit legile justitiei, considerate neconforme cu legislatia europeana.

Legea adoptata miercuri de Parlamentul Bulgariei prevede crearea unei institutii unice de lupta impotriva coruptie, a carei conducere va fi numita de catre Parlamentul bulgar, lucru care ar putea sa-i afecteze obiectivitatea, noteaza Reuters.

"Aceasta lege corespunde cu dorintele cetatenilor bulgari si Comisiei Europene", a declarat Tsvetan Tsvetanov, presedintele grupului parlamentar al partidului de guvernamant GERB.

Insa, au existat mai multi analisti care considera ca noua lege nu va permite investigarea eficienta a retelelor de coruptie.

Presedintle Radev sustine ca aceasta institutie, care va avea rolul de a investiga persoanele cu functii importante in stat, ar putea sa nu fie independenta si sa fie chiar folosita de cei aflati la putere pentru a-si persecuta opozantii politici.

"Instrumentele implementate de noua lege sunt ineficiente. Ele nu reprezinta o lovitura asupra celor care hranesc coruptia si pot fi folosite ca o arma impotriva oamenilor care incomodeaza", a declarat presedintele bulgar saptamana trecuta, anuntand ca se va opune noii legi.

Potrivit noii legi, pot fi investigati presedintele tarii, premierul si parlamentarii, precum si consilierii municipali, directorii de spitale si sefii vamilor din Bulgaria.

In ianuarie, Bulgaria va prelua, pentru urmatoarele sase luni, presedintia Consiliului Uniunii Europene.