Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite se va reuni vineri, la cererea a 8 state dintre cele 15 state membre, ca urmare a deciziei presedintelui american Donald Trump de a recunoaste Ierusalimul drept capitala Israelului, potrivit unor diplomati citati de Reuters.

Cererea ca secretarul general al ONU, Antonio Guterres, sa conduca sedinta Consiiulul de Securitate a fost facuta de Franta, Bolivia, Egipt, Italia, Senegal, Suedia, Regatul Unit al Marii Britanii si Uruguay, scrie News.ro.

"ONU a acordat Ierusalimului un statut legal si politic special, care Consiliul de Securitate s-a bazat ca va fi respectat de comunitatea internationala. De aceea consideram ca aceasta situatie trebuie analizata de Consiliu de urgenta", a declarat ambasadorul adjunct al ONU, suedezul Carl Skau.

In decembrie 2016 a fost adoptata o rezolutie a Consiliului de Securitate care sublinia ca "nu va recunoaste nicio schimbare a deciziei din 4 iunie 1967, inclusiv in ceea ce priveste Ierusalimul, in afara de ce se decide la negocieri intre cele doua parti". Rezolutia a fost aprobata cu 14 voturi pentru si o abtinere din partea administratiei fostului presedinte american, Barack Obama, in ciuda presiunilor venite din partea Israelului de a-si folosi dreptul la veto.

Dupa decizia lui Trump, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, le-a spus reporterilor: "Am fost intotdeauna impotriva oricaror masuri unilaterale care ar pune in pericolul posibilitatea sa se ajunga la pace intre israelieni si palestinieni."