Luni au plecat primele doua trenuri incarcate cu marfa spre China. Una din garnituri va ajunge in aceasta tara din Orientul Indepartat prin Ucraina, Rusia si Kazahstan, iar containerele celuilalt tren vor fi transportate mai departe cu vaporul, din portul Pireu, potrivit Rador care citeaza agentia maghiara MTI.

La plecarea trenurilor la acest drum lung, secretarul de stat reponsabil pentru transporturi in Ministerul ungar al Dezvoltarii, Laszlo Mosoczi, a atras atentia asupra rolului ca tara de tranzit al Ungariei, mentionand ca avantajele acestei situatii pot fi exploatate prin dezvoltarea retelei de transport si a infrastructurii logistice.

De asemenena, pozitia geografica favorabila din punct de vedere al circulatiei marfurilor intre Europa si Orientul Indepartat este deosebit de avantajoasa pentru Ungaria. Oficialul ungar a mai spus ca transportul marfurilor intr-un mod rapid, ieftin si in cantitati mari contribuie la consolidatea competitivitatii companiilor din Ungaria, iar in vedere continuarii procesului de extindere trebuie dezvoltate si serviciile logistice.

Laszlo Mosoczi a mai amintit ca Ungaria a exportat anul trecut in China marfuri in valoare de aproape 2,25 de miliarde de dolari, ceea ce a insemnat un nivel record, iar exportul produselor alimentare a crescut cu peste 1,5 ori, comparativ cu anul 2015.

Conform datelor din anul trecut, China este al zecelea cel mai important partener economic al Ungariei, iar printre tarile din afara Europei este pe primul loc, a adaugat oficialul ungar, potrivit MTI citata de Rador.