Un instructor militar din cadrul Marine Corps a fost condamnat vineri la zece ani de inchisoare pentru ca a aplicat tratamente degradante mai multor recruti musulmani, dintre care unul a decedat in 2016, au informat media americane, transmite AFP.

Sergentul de artilerie Joseph Felix a fost gasit vinovat joi de maltratarea acestor recruti in cursul pregatirii lor la baza militara Parris Island, in Carolina de Sud (sud-est).

Un juriu militar alcatuit din opt barbati si femei a apreciat ca Joseph Felix, un veteran al razboiului din Irak, poarta cea mai mare parte a responsabilitatii printre cei sase instructori care au participat la aceste acte de hartuire extrema a recrutilor respectivi, tratandu-i ca teroristi, scrie Agerpres.

Doua femei au fost astfel nevoite sa intre in uscatoare industriale pentru haine si, intr-unul din cazuri, instalatia a fost pornita atunci cand au refuzat sa isi renege credinta.

In martie 2016, Raheel Siddiqui a murit dupa ce a cazut de la etajul al doilea al unei cladiri, anterior fiind supus unui antrenament mult mai dur decat cel normal. Armata americana a clasat moartea sa ca fiind o sinucidere.

In octombrie, familia lui a dat in judecata Marine Corps, cerand despagubiri in valoare de 100 de milioane de dolari si afirmand ca a fost condus de un superior neidentificat la balconul de unde a cazut.

Pedeapsa pronuntata vineri, care include si excluderea din armata pentru comportament dezonorant, este mai severa decat cei sapte ani de inchisoare recomandati de procuror.

Afacerea va merge automat in apel din cauza regulamentului militar pentru hotararile judecatoresti care implica pedepse mari cu inchisoarea si excluderi din acest motiv.