Lupte violente declansate de o disputa teritoriala in Etiopia intre doua dintre principalele grupuri etnice din tara s-au soldat cu "sute de mortii" si mii de fugari, de la inceputul lui septembrie, a anuntat luni guvernul, potrivit AFP.

"Putem spune ca sute de membri ai etniei oromo au fost ucisi (...) si exista de asemenea morti si in partea somali. Nu putem spune exact cati morti sunt, se ancheteaza", a declarat purtatorul de cuvant al guvernului, Negeri Lencho.

Confruntarile au avut loc intre membri ai etniilor oromo si somali de-a lungul granitei dintre regiunile in care traiesc cele doua populatii (est si sud-est). Presedintele regiunii oromo, Lemma Megersa, a afirmat la jumatatea lunii septembrie ca au existat "crime brutale" si 50.000 de oameni au fugit din zona.

Oromo si Somali isi disputa de ani de zile controlul asupra unor zone arabile situate de-a lungul granitei comune.

In 2004 a fost organizat un referendum pentru rezolva disputa, dar violentele dintre cele doua etnii au reizbucnit aproape imediat.

Regiunile Amhara (nord) si Oromo au fost in 2015 si 2016 teatrul unor lungi manifestatii antiguvernamentale, printre cele mai importante in ultimii 25 de ani. Represiunea manifestantilor s-a soldat cu peste 940 de morti si cu instaurarea, in octombrie 2016, a starii de urgenta, care nu a fost ridicata decat in august.