​Luni a inceput votarea intr-un referendum pentru independenta organizat de Guvernarea Regionala Kurda (KRG) in nordul Irakului, ignorand amenintarile vecinilor si ingrijorarile privind cresterea instabilitatii si violentei in Orientul Mijlociu, transmite Reuters.

Kurzii irakieni vor independentaFoto: captura euronews

Sectiile de votare s-au deschis la opt dimineata si ar trebui sa se inchida la ora sase seara, iar rezultatele vor fi anuntate in maxim 72 de ore.

Referendumul, prognozat sa aduca un vot confortabil in favoarea independentei, nu va genera efecte legale si este menit sa dea KRG un mandat pentru a negocia secesiunea cu Bagdadul si cu statele vecine.

“Am asteptat 100 de ani pentru ziua aceasta”, a spus un Rizgar, un votant ce statea la rand pentru a-si exprima opriunea la o sectie din Ergil, capitala KRG. “Cu ajutorul lui Dumnezeu, vrem sa avem un stat. Astazi este o sarbatoare pentru toti kurzii. Cu ajutorul lui Dumnezeu, vom spune da, da pentru dragul nostru Kurdistan”, a adaugat el.

Comisia electorala a estimat ca numarul votantilor eligibili este de 5,2 milioane, inclusiv cei care traiesc in strainatate si au inceput sa voteze electronic acum doua zile.

Referendumul este tinut in ciuda unei intense presiuni internationale asupra lui Massoud Barzani, liderul KRG, de a renunta la el, in contextul temerilor ca se va ajunge la noi conflicte cu Bagdadul si cu puternicii vecini ai Irakului, Iranul si Turcia.